Rasszista támadások indiai diákok ellen Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Félnek az Ausztráliában tanuló indiai diákok, legfőképp azok, akik Melbourne-ben élnek. A városban ugyanis elharapódzott a rasszista erőszak, és újabban a város bűncselekményeinek nagy része indiaiak ellen irányul. Egy csavarhúzóval ledöfött diák képe bejárta az indiai sajtót, komoly államközi perpatvart kavarva a két ország között. A rendőrség tagadja, hogy rasszista támadásokról lenne szó.
Vágólapra másolva!

Indiai diákok tüntettek az ausztráliai Melbourne-ben, mert szerintük az ausztrál hatóságok nem igyekeznek eléggé megállítani az ellenük zajló erőszakot - írja az AFP. Az Ausztráliában élő indiaiakat az utóbbi időszakban feltűnően sok támadás érte, ami miatt megromlott a viszony Canberra és Újdelhi között. A helyi csetepeté mára Kevin Rudd ausztrál és Manmohan Singh indiai miniszterelnök közötti telefonos megbeszéléshez vezetett, amiben az ausztrál kormányfő szavatolta az indiai diákok biztonságát.

A Melbourne-i és az indiai újságok is címlapon hozták a támadásokat. Már vagy 70 ilyen erőszakos cselekményről tudnak Melbourne-ben, amikor rasszista indítékból támadtak meg Ausztráliában tanuló indiai diákokat. A legnagyobb visszhangot persze a legdurvább eset váltotta ki: egy házibuliban úgy adták egy indiai diák értésére, hogy nincs meghívva, hogy egy csavarhúzóval megszurkálták. A sérült diák fotói bejárták az indiai sajtót. "Azt mondták, 'ne érjetek hozzánk, ti indiaiak' és hogy 'az indiaiak menjenek haza', majd jöttek a csavarhúzóval" - mondta a megszúrt diák egyik barátja az AFP-nek.

Egy másik tanulót kiraboltak a Melbourne-i vasútállomáson. "Azt mondtam nekik, hogy odaadom minden pénzem, csak ne öljetek meg, ne öljetek meg" - emlékezett vissza. Ennek ellenére őt is megkéselték, de az AFP szerint megúszta egy 15 centiméteres sebbel a hasán. Búcsúzóul még odavetették neki a támadók, hogy azt ajánlják minden indiainak, hogy kerüljék el Ausztráliát. Az indiai médiában "currys ütések"-ként emlegetik a támadásokat, mivel a Nyugat-Melbourne-i támadók is ezt a kifejezést szokták használni.

Az adatok alapján egy négymilliós városban, ahol 50 ezer indiai él, az áldozatok 30 százalékát ők teszik ki. A rendőrség persze tagadja a rasszista indítékot, hozzátéve, hogy az indiai diákok mindig rossz helyeken és rossz időben járkálnak. Ráadásul a rendőrség szerint növelik egy támadás kockázatát a náluk lévő értékek: mobiltelefonok és mp3-lejátszók is. Az ezer fős tüntetés résztvevői szerint a rendőrség hozzáállása a legfélelmetesebb. Az ausztrál kormány mindenesetre kijelentette: az indiai szülők nyugodtan irassák be gyerekeiket az ausztrál oktatási intézményekbe, Ausztrália megvédi őket bármilyen atrocitástól.

Persze ennek nemcsak diplomáciai okai vannak, hanem komoly gazdasági indokok is állnak mögötte: Ausztrália évi 15,5 milliárd ausztrál dollárnyi összeget kasszíroz a külföldi diákokból (ez 2500 milliárd forintnak felel meg). Ausztrália megítélésének se tesz jót az AFP szerint, hogyha a tolerancia országából a rasszizmus országává válik.

A konfliktus a szórakoztatóiparba is begyűrűzött: az indiai filmipar, azaz Bollywood egyik filmcsillaga, Amitabh Bachchan egy ausztrál egyetem által neki felajánlott tisztelebeli doktorátusi cím vissazutasításával fenyeget. "A lelkiismeretem mélységesen nyugtalan ebben a pillanatban" - írta blogján az üggyel kapcsolatban hozzátéve, hogy milyen lesújtó véleménnyel van arról az indiai közvélemény.