Vágólapra másolva!
Legkevesebb 55 delfin vetődött partra, majd pusztult el a dél-afrikai Fokváros egyik strandján. Egy napon át próbálták menteni az állatokat, köztük vemhes nőstényeket és újszülött borjakat, de végül nem sikerült visszaterelni őket.
Vágólapra másolva!

Legalább 55 partra sodródott delfin pusztult el a dél-afrikai Fokváros közelében, miután többszöri próbálkozás után sem sikerült visszajuttatni a ceteket az Atlanti-óceánba - közölte vasárnap a dél-afrikai Országos Tengeri Mentő Intézet (SANSRI). Kis kardszárnyú delfinek vetődtek partra tömegesen még szombaton a Jóreménység-foknál, a Kommetjie strandon.

Állatvédők, kutatók és önkéntesek egy teljes napon át mindent elkövettek a cetek megmentéséért, de hiába. Végül egy rendőr vetett véget a delfinek szenvedéseinek: 42 állatot agyonlőtt, 13 cet pedig kimúlt, valószínűleg belső sérüléseik miatt. Ezt találták a leghumánusabb megoldásnak, másképp az állatok lassú kínhalálra lettek volna ítélve.

Először csak egy pár vetődött partra szombat hajnalban, később egyre több delfin úszott ki a tengerparti sekély vízbe, köztük vemhes nőstények és újszülött borjak. Némelyik állat súlya elérte az öt tonnát, hossza pedig a négy és fél métert. Csak néhány delfint sikerült földmunkagépekkel visszatuszkolni a vízbe, és sokan ezek közül is visszafordultak.

A tudósok egyelőre csak találgatják, hogy miért vetődnek időnként partra a delfinek, egyesek szerint tájékozódási képességüket megzavarja valamilyen zaj a tengerben, például tengeralattjáró vagy olajfúrótorony. Egy másik elmélet szerint zsákmányt üldözve úsznak ki a sekély vízbe.