Meghiúsult robbantás egy iráni belföldi repülőn

Vágólapra másolva!
Bombát találtak az iráni biztonságiak egy menetrendszerinti légijáraton Iránban. A gép visszafordult, leszállt, kimenekítették mind a 131 utast sértetlenül, majd a pokolgépet is hatástalanították.
Vágólapra másolva!

Pokolgépes merényletet hiúsítottak meg egy iráni belföldi járaton szombaton este. A Farsz iráni hírügynökség vasárnapi jelentése szerint az Ahvaz és Teherán között közlekedő gép mosdójában a felszállás után negyedórával találták meg a biztonsági szervek a robbanószerkezetet. A repülőgép azonnal visszatért Ahvazba, evakuálták a 131 utast, majd hatástalanították a pokolgépet.

Az 1979-es iszlám forradalom után számos gépeltérítési akció volt Iránban, azóta minden iráni belső vagy nemzetközi járaton ott vannak a biztonsági szolgálatok emberei.

Ahvaz Kuzisztán tartomány székhelye, az iraki határ mellett fekvő terület olajban gazdag és jelentős arab kisebbség él itt. Az utóbbi években lázadó arab csoportok több merényletet is elkövettek Kuzisztánban.

Közben a teheráni rendőrség cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint robbantásos merényletet terveztek Teherán legnagyobb metróállomásánál, a Mirdamadnál. A hírek szerint a hatóságok egy rendszám nélküli gyanús autóra lettek figyelmesek a metró közelében, amelyről kiderült, hogy tele van robbanóanyagokkal.

A június 12-i elnökválasztás közeledtével valóságos merénylet-paranoia kezd eluralkodni Iránban, különösen azután, hogy csütörtökön Zahedán városában 25 ember halálát és több mint 120 sebesülését okozta egy síita mecset elleni terrorakció. A támadást a Dzsundallah nevű szélsőséges szunnita szervezet vállalta. Az elkövetőket szombaton nyilvánosan kivégezték.