Hat halottat követelt a Fatah-Hamász tűzharc Ciszjordániában

Vágólapra másolva!
Hamászosok elleni hajtóvadászatot tartott a rivális Fatah mozgalom Ciszjordániában szombat éjjel. A két csoport tagjai heves tűzpárbajt vívtak, amiben rendőrök, hamászosok és egy civil vesztették életüket. A Hamász politikai indíttatásúnak nevezte a rajtaütést.
Vágólapra másolva!

Hat halálos áldozata volt a palesztin rendőrség és a Hamász fegyveresei között vívott tűzharcban szombat éjjel Ciszjordániában - közölték a palesztin biztonsági szervek.

A tájékoztatás szerint a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah emberei éjfél után megszálltak egy városrészt Kalkilíjában, hogy letartóztassák a Hamász több fegyveresét.

A keresettek nem adták meg magukat, ezután tört ki a tűzharc, amelyben életét vesztette három rendőr, két Hamász-tag, valamint egy civil vesztette életét.

Az iszlamista mozgalom állítása szerint a Fatahhoz közelálló biztonsági erők hajtóvadászatot folytatnak a tagjaik ellen, szombaton 22 Hamász-fegyverest tartóztattak le Ciszjordániában. A Fatah tagadja, hogy politikai megfontolások állnának a letartóztatások hátterében. Állításuk szerint fegyverek rejtegetéséért, illetve pénzmosás vádjával vették őrizetbe a Hamász-tagokat, vagy azért, mert erőszakra bujtogattak.

A Hamász egyik szóvivője azt mondta, a letartóztatásokkal a Fatah szabotálni akarta a két rivális palesztin szervezet között egyiptomi közvetítéssel folyó tárgyalásokat. "Abbász személyesen felelős a szent harcosok elleni merényletért" - mondta Favzi Barhum, a Hamász szóvivője. "Abbász, hatóságai és biztonsági szolgálatai a cionisták megbízásából" dolgoznak. A Kalkilíjában történtekkel átléptek egy határt - hangsúlyozta közleményében az iszlamista mozgalom.

A Hamász azzal is megvádolta az Abbász elnök vezette világi mozgalmat, hogy segített Izraelnek levadászni a Hamász egyik katonai parancsnokát. Abdel-Madzsid Dudin az iszlamista mozgalom hebroni területi katonai vezetője volt, és a város közelében, izraeli katonákkal vívott tűzharcban vesztette életét csütörtökön, miután hiába szólították fel megadásra, amikor körülzárták a házát.