Cipruson is megjelent a H1N1

Vágólapra másolva!
Ciprus és Vietnam is feliratkozott vasárnapra a H1N1-es beteget regisztráló országok közé. Mindkét országban egy-egy New Yorkból hazatérő embernél mutatták ki az új típusú influenza okozta fertőzést.
Vágólapra másolva!

Cipruson is megjelent az új típusú influenza vírusa, egy 39 éves nő szervezetében mutatták ki a kórt. A beteg nemrég tért vissza az Egyesült Államokból. Londoni átszállással utazott haza New Yorkból. Mindkét járat utasait igyekeznek ellenőrizni, hogy megfertőződhettek-e. A nőt, aki külföldi állampolgár, de ciprusi férjével a szigetországban él, a limasszoli kórházba szállították, és jó állapotban van.

Vasárnap Vietnamban is feljegyezték az első ilyen megbetegedést. A vietnami fertőzött egy 23 éves diák, akiről szintén az Egyesült Államokból való hazaérkezése után bizonyosodott be, hogy vírushordozó. Az ország déli részén, Ho Si Minh-város egyik kórházában kezelik.

Közben a chilei egészségügyi minisztérium közölte: 26-tal gyarapodott, s immár eléri a 250-et a megerősített újinfluenzás esetek száma a dél-amerikai országban. Ezzel Chile az új típusú A/H1N1 vírustól leginkább sújtott ország a szubkontinensen. A betegek többségének enyhe tüneteik vannak, de kettőnek közülük súlyos az állapota. Az első megbetegedést két hete fedezték föl Chilében, ahol most kezdődik a tél.

Eközben a Dominikai Köztársaság tiltakozott Oroszországnál amiatt, hogy Moszkva azt tanácsolta az oroszoknak, kerüljék el a karibi országot az új típusú influenza miatt. Oroszország - ahol eddig három fertőzöttet találtak - korábban hasonló figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államokba, Kanadába, Mexikóba, illetve a Spanyolországba készülőknek.

A WHO szerint eddig valamivel több mint 15 ezer ember kapta el a betegséget szerte a világon, a halálos áldozatok száma 100.