Berlusconi hajtóvadászatot indított egy paparazzi után

Vágólapra másolva!
Egy fotós vált Silvio Berlusconi áldozatává: ugyanis fényképeket készített az olasz kormányfő egyik partiján, ahol szerinte gyaníthatóan kiskorúak is megjelentek. Berlusconi tagad és akcióba lépett: elkoboztatta a fotókat, és eljárást kedzeményez a fotós ellen, aki a miniszterelnök szerint visszaélt a személyiségi jogaival. Az ellenzék zúgolódik, hogy miért kell Berlusconi botrányai miatt egy fotóst meghurcolni.
Vágólapra másolva!

Tovább dagad a botrány Silvio Berlusconi olasz kormányfő magánélete körül. Immár nemcsak Noemi Letizia 18. születésnapi partiján való részvétele és a lánnyal való kapcsolata tűnik problémásnak, hanem azok a - még nyilvánosságra nem került - felvételek is, amelyeket egy szardíniai fotós készített a miniszterelnök villájában az újévi parti során. A fotókon állítólag toplessben mulató ifjú hölgyek is láthatók.

A szárd csendőrség szombaton délután házkutatást tartott a római ügyészség parancsára Antonello Zappadu fotós olbiai lakásán, és elkobozta a képeket, amelyek Berlusconi Villa Certosa nevű házában készültek újévkor. Az ügyészség azután intézkedett, hogy maga a kormányfő fordult a személyiségi jogokat is védő hatósághoz. A fotóst azzal gyanúsítják, hogy el akarta adni ezeket a képeket.

A La Repubblica internetes kiadásában idézi Zappadut, aki szerint a mintegy 300 fotó több alkalommal és több helyszínen készült. A fotós a digitális technika segítségével felismerhetetlenné tette az azokon látható személyek arcát, beleértve azokat, akik "kiskorúaknak" látszanak - mondta. Elmondása szerint mindezt éppen azért tette, hogy se a magánélethez való jogot, sem pedig a kiskorúakra vonatkozó törvényeket ne sértse meg.

Nicolo Ghedini, Berlusconi ügyvédje "alaptalannak" nevezte Zappadu vádjait, szerinte a kormányfőről és társaságáról készült fotók "teljesen normális szituációkat" mutatnak be. Az ügyvéd szerint nem voltak ott kiskorúak sem, kivéve az akkori cseh miniszterelnök, Mirek Topolánek kisgyermekeit. Maga a kormányfő ismét az ellene folyó összeesküvésekről beszélt a tulajdonában lévő lapok hasábjain.

Az ügy máris kiváltotta a baloldali ellenzék felháborodását. Albertina Soliani és Roberto di Giovanpaolo, a Demokrata Párt szenátorai parlamenti interpellációt jelentettek be. Paolo Gentiloni képviselő pedig azt ecsetelte, hogy a közéletben mindig megpróbálták megtalálni az egyensúlyt a tájékoztatáshoz való jog és a magánélet sérthetetlensége között. Ezúttal azonban a fotós ellen valóságos "embervadászat" indult, sőt egyre inkább az fenyeget, hogy precedenst teremtenek a "felségsértés bűntényének" - mondta a politikus.

Berlusconi még csütörtökön a kormányfői palotában, a római Chigiben kamerák előtt tagadta, hogy "tisztázatlan viszonyba" keveredett Noemi Letiziával. Kijelentette azt is, hogy kész gyermekei életére is megesküdni, és lemondana, ha hazugságon kapnák.