Az utolsó tálibbal is leszámolna Pakisztán

Vágólapra másolva!
Már több mint 1000 tálib harcos vesztette életét a Pakisztán által indított offenzívában az ország északi határvidékén - közölte az ország belügyminisztériuma. A belügyminiszter szerint a hadsereg addig nyomul előre, amíg az utolsó tálibbal is le nem számol.
Vágólapra másolva!

Több mint 1000 tálib harcost ölt meg eddig a Pakisztán északi részén indított katonai offenzívában a pakisztáni hadsereg - közölte az ország belügyminisztériuma vasárnap. Az illetékesek szerint a támadásoknak köszönhetően már csak az észak-nyugati határtartomány 2 százaléka van tálib irányítás alatt - írja a CNN, hozzátéve, hogy az adatok hitelességét nehéz igazolni.

A vasárnap kiadott katonai közlemény szerint szombat óta 25 felkelő és egy katonatiszt vesztette életét a harcokban. Péntek óta csaknem száz ember életét követelték az összecsapások és merényletek Pakisztánban. "A hadművelet jó irányban halad - jelentette ki Rehman Malik belügyminiszter. "Az offenzíva addig tart, amíg az utolsó tálib harcossal is leszámolunk" - tette hozzá.

Korábbi híradások arról számoltak be, hogy a területen mintegy 5000 szélsőséges fegyveres áll szembe a pakisztáni hadsereg felvonuló csapataival.

Pakisztán három hete indított offenzívát az északi határvidéken erősödő tálibok ellen, miután a békeszerződés kudarcba fulladt. A vasárnapi közlemény nem szólt arról, hogy a hadműveletek mennyi civil áldozattal jártak, illetve hogy mennyi embernek kellett elhagynia a lakhelyét. Szakértők és emberi jogi szervezetek korábban arra figyelmeztettek, hogy a térségben tartós békét csak akkor lehet kiharcolni, ha a lakosság szenvedését minimálisra csökkentik a harcok során.

Forrás: AFP

Az USA és a NATO korábban erősen kritizálta Pakisztánt, amiért nem lép fel elég keményen a pakisztáni-afgán határon szervezkedő tálib milíciák ellen, amelyek pakisztáni területekről indítanak támadásokat Afganisztánba. A tálibokkal kötött békeszerződés érdekében Pakisztán még abba is beleegyezett, hogy az északi Szvat-völgyben bevezessék az iszlám sarián alapuló vallási bíráskodást, amikor azonban a tálibok tovább terjeszkedtak az ország fővárosa felé, végül mégis a fegyveres harc mellett döntött az ország vezetése.

Pakisztán stabilitása az egész világ számára rendkívül fontos, mert az ország atomfegyverekkel is rendelkezik, és rendkívül veszélyes lenne, ha az szélsőséges iszlamisták kezére kerülne. Erről és a pakisztáni helyzetről összefoglaló cikkünkben olvashat részletesen.