Meghalt a holland királynő támadója

Vágólapra másolva!
Súlyos fejsérülése miatt péntek hajnalban meghalt az a támadó, aki csütörtökön kocsijával áthajtott a holland királynőt ünneplő tömegen, a Királynő Napján rendezett felvonuláson. A férfi halála előtt bevallotta, hogy a királyi családot akarta megtámadni.
Vágólapra másolva!

Egy nappal a Beatrix holland királynő ellen megkísérelt autós támadás után belehalt súlyos sérüléseibe a merényletet elkövető férfi. A holland államügyészség pénteki közlése szerint a férfi hajnalban hunyt el a kórházban, egy operációt követően.

A 38 éves, holland állampolgárságú Karst Tates csütörtökön a közép-hollandiai Apeldoornban hajtott bele nagy sebességgel a királyi család részvételével rendezett ünnepi felvonulás nézőinek csoportjába. A férfi kocsijával öt embert megölt, tizenkettőt megsebesített kocsijával.

A támadó autója hajszál híján vétette el a Királynő Napján rendezett felvonuláson a királyi családot szállító autóbuszt. Beatrix holland királynőt a BBC szerint nagyon megrázta az eset, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A támadó az MTI szerint utóbb bevallotta, hogy a munkája és lakása elvesztése miatti kétségbeesésében ragadtatta magát a támadásra. A férfi szomszédai szerint biztonsági őrként dolgozott korábban - írta a BBC.

A holland média beszámolója szerint a támadó már csütörtök este a klinikai halál állapotába került, mert a tömegen áthajtva kocsija egy oszlopnak csapódott, és súlyos agysérülést szenvedett. Az őt kihallgató rendőröknek eszméletvesztése előtt bevallotta, hogy a királyi család volt támadásának célpontja.

Április 30. ünnepnap Hollandiában, ekkor tisztelegnek a királyi család előtt, a néhány éve elhunyt Julianna anyakirálynő születésnapjának apropóján. A királynő minden évben más városban ünnepli ezt a napot.