Már 13 bizonyított halottja van az új influenzának

Vágólapra másolva!
Összesen tizenhárom ember halt meg a világon bizonyítottan az új típusú influenzában. A betegség megjelent Afrikában, több latin-amerikai országban és Svájcban is. Járvány hírösszefoglaló csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Tizenkettőre emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma Mexikóban, amelyekben biztosan az új típusú influenza végzett az a beteggel - jelentette be helyi idő szerint szerda késő este a mexikói egészségügyi miniszter. (A tizenharmadik, megerősítette halálos áldozata a vírusnak egy kisfiú, aki hétfőn tért vissza családjával Mexikóból az Egyesült Államokba.) José Ángel Córdova szerint abból a 159 halálesetből, amelyről korábban feltételezték, hogy a sertésinfluenza okozta, már csak 89 esetben gondolják, hogy így van. Kilencvenkilenc olyan ember van az országban, aki bizonyítottan sertésinfluenzás beteg. Közülük 91 "jól van" - mondta a miniszter.

Felipe Calderón mexikói elnök szerda esti televíziós beszédében felszólította az ország lakosságát, hogy mindenki maradjon otthon a május 1-5. között elrendelt munkaszünet idején, hogy ezzel is fékezzék a sertésinfluenza-járvány terjedését. Ez volt az első eset, hogy az államfő megszólalt a nyilvánosság előtt a járvány kitörése óta.

A mexikói kormány már korábban bejelentette, hogy az öt nap alatt mind az állami, mind a magánszférában csak a legszükségesebb munkafeladatokat és szolgáltatásokat láthatják el a munkavállalók. A kormányhivatalokat bezárják, csak a kórházak, élelmiszer-boltok, és más alapszolgáltatások működnek majd. A sofőrök csak maszkban és kesztyűben vezethetnek. A szórakozóhelyeket és éttermeket bezárták, a lacikonyhák nem árulhatnak ételt, a templomokban nem tartanak misét. A hétvégi összes bajnoki labdarúgó-mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik Mexikóban. Az intézkedés kilenc első és 167 alacsonyabb osztályú találkozót érint. A klubok a közönség kizárása miatt 2 millió dollárnak megfelelő pezót veszítenek.

Mexikóvárosban és környékén tömeges szűrővizsgálatot indítottak az egészségügyi hatóságok. A mentőautókban berendezett szűrőállomások a településeket járják, és mintát vesznek az egészségükért aggódó lakosoktól. Ezzel a módszerrel azt is fel lehet mérni, hol és milyen mértékben terjed a fertőzés.

Jól vannak a magyarok Mexikóban

Nincs hír magyar állampolgárságú sertésinfluenza-betegről, és nem jellemző, hogy Mexikóban tanuló, dolgozó magyar állampolgárok a járványtól tartva elhagynák az országot - közölte szerdán Magyarország mexikóvárosi nagykövete. Dehelánné Dörömbözi Teréz elmondta, hogy a járvány ellenére nincs pánik az országban, de kisebb a forgalom a közterületeken, mint korábban. Ennek egyik oka, hogy az összes oktatási intézményt bezárták, ami azt jelenti, hogy 34 millióval kevesebb ember közlekedik az országban. Emellett felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy senki ne menjen nyilvános helyre, ha nem muszáj. A betegség tüneteinek vélt észlelése miatt sokkal többen jelentkeznek orvosnál, mint ahány ember esetében ez indokolt - mondta.

A nagykövet szerint nagyon sokan hordanak szájmaszkot, de az élet megy tovább, a gazdaság működik, az üzletek nyitva tartanak, a cégek dolgoznak. A nagykövetségek túlnyomó része megkérte a helybeli lakos alkalmazottakat - akik többnyire tömegközlekedési eszközzel járnak munkába - hogy maradjanak otthon, inkább a külképviselet külföldi alkalmazottai, tisztségviselői dolgoznak majd többet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai közlése szerint a világon eddig 148 beteg esetében bizonyosodott be, hogy a sertésinfluenza vírusától fertőződött meg, és ezen esetek közül 9 volt halálos. A 148 esetből 91 egyesült államokbeli, 26 mexikói. A 9 halálos áldozat közül egy az Egyesült Államokban hunyt el, a többiek Mexikóban. (Minden cikk az új influenzáról itt!)

A csehek és a horvátok is vizsgálódnak - az európai helyzet

Csehországban tizenhatról húszra nőtt azoknak a száma, akiket sertésinfluenza gyanújával otthonukban elkülönítve megfigyelés alatt tartanak - közölte csütörtökön a cseh országos tiszti főorvos. Olyanokról van szó, akiknél influenzás tünetek - láz, légzőszervi nehézségek - jelentkeztek, miután hazatértek Mexikóból. Annak a három cseh betegnek az eredménye, akiket korábban kórházba szállítottak sertésinfluenza gyanújával, csütörtökre készül el.

Horvátországban bejelentették, hogy az első eredmények alapján nem sertésinfluenzában szenved az a 22 éves eszéki diáklány, akit szerdán szállítottak magas lázzal kórházba, miután visszatért az Egyesült Államokból. Ira Gjenero Margan, a zágrábi járványtani intézet vezetője a horvát televízióban közölte, hogy 99 százalékig biztos ebben.

Új típusú influenzát állapítottak meg az egészségügyi hatóságok Hollandiában egy hároméves gyermeknél, aki nemrégiben tért vissza Mexikóból. A csütörtöki bejelentés szerint a fiú szüleinél nem diagnosztizálták a kórt.

Lehetséges, hogy Szerbiában is van sertésinfluenzás beteg - közölte csütörtökön Tomica Milosavljevic szerb egészségügyi miniszter. Egy 71 éves nő néhány napja érkezett haza az Egyesült Államokból. Jelenleg az újvidéki klinikai központban tartják, vérmintáját pedig a víruskutatással és fertőző betegségekkel foglalkozó belgrádi Torlak Intézetben vizsgálják.

Svájcban is van egy igazoltan sertésinfluenzás eset egy badeni kórház csütörtök hajnali bejelentése szerint. Az egyik betegről bebizonyosodott: sertésinfluenzától fertőződött meg. Svájcban ez az első bizonyított eset. A beteg korábban Mexikóban járt. Szerda délután már volt a kórházban, de kiengedték, mert a genfi influenzaintézetben elvégzett első vizsgálat szerint nem sertésinfluenzában betegedett meg. Az országban szerda 18 órai állapot szerint 26 sertésinfluenza-gyanús esetet tartottak számon.

Az eddig igazolt öt sertésinfluenza-fertőzésen túl további 76 gyanús esetet vizsgálnak Nagy-Britannia hatóságai, közülük húszat Walesben - közölte a walesi tartományi kormány egészségügyi minisztere. Kiderült az is, hogy az öt brit beteg közül hárman ugyanazon a repülőgépen utaztak haza Mexikóból. Walesben még egyetlen beteg esetében sem igazolták hivatalosan, hogy a H1N1 influenzatörzzsel fertőződtek volna meg.

Nagy-Britanniában eddig öt beteg leletében mutatták ki a sertésinfluenza vírusát, de mindegyik eset igen enyhe tünetekkel járt. A brit kormány 50 millió adagra egészíti ki a jelenleg 35 millió embernek elegendő vírusellenes gyógyszerkészletet. Nagy-Britannia összlakossága valamivel több mint 60 millió. Johnson szerint "a fenyegetettség komoly", de a világ most minden korábbinál jobban felkészült egy járványra.

A héten több brit légitársaság is azonnali hatállyal törölte mexikói járatait.

Franciaországban sürgősen kórházba kellett vinni egy 9 éves kislányt, aki nemrég tért vissza Mexikóból, mivel rosszul lett iskolájában. Az eset még szerdán történt, egyelőre vizsgálják, hogy kimutatható-e a szervezetében az új influenzavírus. A francia hatóságok egyelőre egyetlen olyan esetet sem jelentettek be, amely bizonyosan a sertésinfluenzára vezethető vissza.

Továbbra is három, az új influenzában megbetegedett személyt kezelnek Németországban, a gyanús esetek száma pedig nyolc. A járványok megelőzésével foglalkozó Robert Koch Intézet igazgatója szerint nincs ok a pánikra, ennek ellenére az embereket elővigyázatosságra, s az alapvető higiéniai szabályok még fokozottabb betartására szólította fel. Valamennyi megbetegedés, továbbá a gyanús esetek hátterében "mexikói kapcsolat" áll.

Az Európai Bizottság szerint a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában. "Lesznek halálos áldozatok. Nem az a kérdés, hogy halnak-e meg majd emberek, hanem inkább az, hogy hányan, százas, ezres vagy tízezres nagyságrendben" - jelentette ki Robert Madelin, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója egy szerda esti interjújában.

Az Európai Bizottság az uniós egészségügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán nem tesz olyan javaslatot, hogy függesszék fel a Mexikóba és az Egyesült Államokba irányuló légi járatokat, hanem amellett van, hogy inkább intsék nagyobb óvatosságra az ezekbe az országokba utazókat - közölte a főigazgató. A sertésinfluenza elleni oltóanyag száz napon belül rendelkezésre állhat Európában - tette hozzá.

Afrika és Ausztrália is óvatos

A Dél-afrikai Köztársaságban emelt szintű egészségügyi riadókészültséget rendeltek el, miután két sertésinfluenza-gyanús fertőzést észleltek az országban - közölte csütörtökön Barbara Hogan, az ország egészségügyi minisztere. A miniszter szerint még nincsenek megerősített megbetegedések, de a lakosság egy részének mobilitása miatt szigorú ellenőrzésre van szükség a járvány megelőzéséhez. A két feltételezett fertőzött nő nemrég Mexikóban járt.

Ausztrália egészségügyi hatóságai eddig 128 embert teszteltek az új influenza gyanújával, de mindeddig az országban nem volt a betegségnek megerősített esete. Csütörtöktől tovább szigorítják a nemzetközi repülőterek ellenőrzését, termikus detektorokat helyeznek el a lázas betegek kiszűrésére.

Két hónapos szükségállapot Nicaraguában

60 napos egészségügyi szükségállapotot hirdetett ki Nicaragua egész területére szerda esti televíziós beszédében Daniel Ortega, a közép-amerikai ország elnöke a sertésinfluenza-járvány megfékezésére. Az államfő elmondta, hogy a legszükségesebb egészségügyi óvintézkedésre legalább 20 millió dollárra van szüksége az országnak.

Ortega elismerte, hogy jelenleg mindössze 3300 adag oltóanyag áll rendelkezésre a súlyos megbetegedés elleni védekezésre, ezért rendkívüli segítségért folyamodik Venezuela kormányához. Az elnök szerint Nicaraguán kívül több olyan közép-amerikai állam is van, amely egyedül nem képes a járvány megállítására.

A szintén közép-amerikai Costa Ricán már kedden rendkívüli állapotot hirdettek, miután két embernél azonosították a sertésinfluenzát. A két fertőzött - egy 21 éves nő és egy 30 éves férfi - Mexikóban járt az elmúlt napokban. Állapotuk nem életveszélyes. Ők az első megerősített sertésinfluenzás betegek Mexikón kívül a térségben.

Az ecuadori kormány bejelentette, hogy rendkívüli állapotot vezettek be két hónapra az új influenza veszélye miatt. Ecuadorban két betegséggyanús eset van.

Irakban elővigyázatosságból leölnek három állatkerti vaddisznót

Az iraki mezőgazdasági minisztérium csütörtökön úgy döntött, hogy "a sertésinfluenza veszélye miatt" elővigyázatból le kell vágni a bagdadi állatkertben élő három vaddisznót annak ellenére, hogy Irakból még nem jelentettek sertésinfluenzás emberi megbetegedést. Ráadásul egészségügyi szakemberek szerint nincs is bizonyíték arra, hogy akik megkapták e kórt, sertéshús fogyasztása miatt betegedtek volna meg, vagy azért, mert sertések közelébe kerültek. Irakban nincsenek nagy sertéstenyészetek, hiszen az iszlám vallás tisztátalan állatnak tekinti a disznót. Vaddisznók azonban jelentős számban élnek az ország egyes részein.