Kárpótlást kapnak a volt cseh politikai foglyok

Vágólapra másolva!
Egyszeri pénzbeli kárpótlást kaphatnak azok a volt politikai foglyok, akiket az 1948-89 közötti csehszlovák kommunista rendszer börtönzött be. A cseh belügyminisztériumnak azonban nincsenek biztos adatai arra, hogy hányan jogosultak pontosan a kárpótlásra. Az első tippek szerint 700 millió cseh koronát kell majd az államnak erre fordítania, ha a parlament is jóváhagyja a kormány döntését.
Vágólapra másolva!

Egyszeri pénzügyi kárpótlást szavazott meg a távozó jobbközép cseh kormány a volt csehszlovákiai kommunista rendszer politikai foglyainak. "Kormányom ezzel egyik adósságát törleszti" - indokolta a döntést szerdán este Mirek Topolánek, ügyvezető cseh miniszterelnök. A kabinet számításai szerint az egyszeri kárpótlás mintegy 700 millió koronájába fog kerülni az állami költségvetésnek. A kormány döntését azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kárpótlásra azok jogosultak, akiket 1948. február 25. és 1989. december 29. között zártak jogtalanul börtönbe. Minden börtönben vagy vizsgálati fogságban eltöltött hónapért 1800 korona jár. Az érintetteknek dokumentumokkal vagy tanúkkal kell majd igazolni egykori üldöztetésüket. A kárpótlást a Politikai Foglyok Konföderációja kezdeményezte, míg a javaslatot a belügyminisztérium dolgozta ki, illetve vitte a kormány elé, amely azt megszavazta.

A belügyminisztérium indoklása szerint a kormány azokat a ma már idős embereket akarja ezzel az intézkedésével kisegíteni, akiknek demokratikus jogait a szocialista rendszer évtizedeiben igazságtalanul korlátozták. Sem a Politikai Foglyok Konföderációjának, sem a belügyminisztériumnak azonban nincs pontos kimutatása arról, hogy az egyszeri kárpótlás hány személyt fog érinteni, és azt hányan fogják kérvényezni.