Besúgót gyanítanak Rózsa-Floresék csoportjában

Vágólapra másolva!
Várhatóan csütörtökön hallgatja ki a bolíviai ügyészség a vád egyik tanúját, akiről azt állítják a helyi lapok, hogy titkosügynök, aki beépült az összeesküvéssel vádolt Rózsa-Flores Eduardóék csoportjába. Egyes lapok azt találgatják, hogy a férfi a csoport horvát-bolíviai tagja, Mario Tadic Astorga lehet, akiről elfogása óta alig lehet hallani valamit. Az ügyet vizsgáló bolíviai parlamenti bizottság közben azonosított egy embert, aki a csoport szállodai számláit fizette.
Vágólapra másolva!

Bolíviában arra készül az ügyészség, hogy csütörtökön kihallgassa a vád egyik tanúját, akiről a helyi sajtó azt állítja, hogy titkosügynök, aki beszivárgott Rózsa-Flores Eduardo csoportjába. A kihallgatást zárt ajtók mögött tartják, de Tóásó Előd ügyvédje közölte, igyekszik bejutni, mert védence szempontjából nagyon fontos tudnia, ami ott elhangzik.

Az El Deber című Santa Cruz-i lap azt állítja, ez a tanú esetleg az a Mario Tadic Astorga lehet, akit az április 16-i rajtaütésben elfogtak az állambiztonsági erők, de azóta semmit sem tudni róla. Tadic a róla készült fényképek tanúsága szerint jó egészségnek örvend. A vele kapcsolatos gyanút erősíti, hogy sem La Pazba szállításakor, sem első kihallgatásán nem volt megbilincselve, sőt az utóbbi esetben üdítőitalos palack és étel volt a kezében.

Az El Deber arról is ír, hogy a Rózsa-Floresék állítólagos összeesküvését vizsgáló parlamenti bizottság kiderítette, ki fizette az Evo Morales bolíviai elnök ellen állítólag merényletet szervező csoport szállodai számláit. A férfinak egyelőre csak a vezetéknevét közölték - L. H. -, illetve azt, hogy bolíviai állampolgár, és legalább három alkalommal fizetett. A lap a bizottsághoz közel álló forrásokat idézve azt írta, hogy a bolíviai titkosszolgálatok tavaly december 11. óta figyelték Rózsa-Floresék csoportját, jóllehet a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú férfi családja szerint tavaly december 24-én érkezett Bolíviába.

Marcelo Sosa ügyész közölte, hogy nyomára jutottak Rózsa Flores öt bolíviai kapcsolatának, akikről a 16-án lelőtt férfi a Kepes Andrásnak adott interjúban azt mondta tavaly szeptemberben, hogy csak öten tudtak Bolíviába érkezéséről. Az ügyész neveket nem árult el.

Lucas és Superman

A hatóságok közben tovább körözik Alejandro Melgar Pereira Santa Cruz-i ügyvédet - aki közreműködött Rózsa Flores gépkocsivásárlásában -, és az ügyészség szerint az állítólagos terroristacsoport minden hivatalos ügyét intézte. Melgar a Santa Cruz-i ipari, kereskedelmi, szolgáltatási és turisztikai kamara egyik ügyvédje. Ugyancsak köröznek egy másik ügyvédet, Hugo Alberto Achát. Ő kritikus hangvételű politikai elemző, a Santa Cruz-i Emberi jogi Alapítvány elnöke, egy ellenzéki parlamenti képviselőnő férje, és a bolíviai Katonai Akadémia egyik oktatója.

A két férfiről egy nagyon fontos tanú azt állítja, hogy "Lucas" és "Superman" álnéven szintén a csoport tagjai voltak. Melgar állítólag Uruguayban, Achá pedig az Egyesült Államokban van. Achá telefonon azt modta az az El Debernek, hogy felháborítónak tartja meggyanúsítását.

Újra az őrizetesek jogainak megsértésével vádolják a bolíviai hatóságokat, mert állítólag embertelenül bántak azzal a két férfival, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők szállították a fegyvereket Rózsa-Floreséknek. A két férfit autóval vitték Santa Cruzból La Pazba, amely közel ezer kilométeres út. Ugyanabban a ruhában szállították, amiben elfogták őket, szemüket pedig egyszerű ragasztószalaggal takarták el.

Rózsa-Flores engedélyét vizsgálják Nógrádban

Vizsgálja a rendőrség, hogy volt-e engedélye Rózsa-Flores Eduardónak egy bizonyos robbanóanyag-alkatrész tartásához - közölte csütörtökön a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A Bolíviában lelőtt férfi szurdokpüspöki házában április 18-án tartottak házkutatást, ekkor egy lőfegyvert, lőszereket, illetve feltehetően robbanóanyag elkészítésére és működtetésére alkalmas anyagot foglaltak le. A tűzszerész szakértő véleményét szerdán kapta meg a rendőrség, eszerint olyan robbanóanyagról van szó, amelyet csak engedéllyel lehet tartani. A lőfegyvert és a lőszereket illetően még nem nem érkezett meg a fegyverszakértő véleménye. A rendőrség szerint hamisak azok a bulvárhírek, amelyek korábban arról szóltak, hogy fegyverarzenál volt Rózsa-Flores házában. A rendőrség két hete, névtelen bejelentés alapján indította a vizsgálatot.

Bolíviai kommandósok április 16-án Santa Cruzban lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt. (A rajtaütésről bővebben itt olvashat.)