Autó hajtott a tömegbe a holland királynői parádén

Vágólapra másolva!
Öt ember meghalt, amikor egy autós a holland királynőt ünneplő tömegbe hajtott csütörtökön a hollandiai Apeldornban. A sofőrt őrizetbe vették, a rendőrség szerint nem terrorcselekményről van szó.
Vágólapra másolva!

Egy autó hajtott bele a Beatrix holland királynőt szállító busztól nem messze a királyi család ünneplésére érkező tömegbe Apeldoornban. Az ünnepséget a királynő napján tartották. Az ügyészség szerint öten meghaltak és további tizenketten sérültek meg. Először négy halálos áldozat volt, de az egyik sérült pár órával a baleset után a kórházban életét vesztette.

A holland rendőrség szerint a fekete Suzuki Swiftet vezető 38 éves férfi is súlyos sérülést szenvedett, őrizetbe vették. Autója és lakása átkutatása után közölték, nem találtak arra utaló jelet, hogy az akció terrorcselekmény lett volna - jelentette a BBC. A merénylőről egyelőre annyit tudni, hogy nem külföldi, nem büntetett előéletű, és nem voltak eddig pszichológiai problémái sem. A lapok szerint a férfi nemrég munkanélküli lett és lakását is elvesztette, így valószínűleg kétségbeesésében ragadtatta magát tettére.

Holland sajtóértesülés szerint maga mondta a rendőröknek, hogy szándékosan hajtott a tömegbe. Egyes hírek szerint a sofőr a királynői buszra utazott, de elvétette a célt. A rendőrség kora délutánig nem erőssítette meg ezt az elméletet.

Egy helyszínen tartózkodó fotós a BBC-nek azt mondta, a kocsi már akkor is erősen össze volt törve, amikor nagy sebességgel a tömegbe hajtott.

A halálos áldozatok kilétét egyelőre nem közölték. Sajtójelentések szerint egy rendőr és egy katona is a sérültek közt van, ahogy egy értelmi fogyatékosokat is foglalkoztató zenekar négy tagja.

A királyi ház közleményt adott ki, amely szerint az uralkodócsaládot sokkolták az események, Beatrix királynő osztozik az áldozatok és hozzátartozóik fájdalmában. A történtek után országszerte azonnal leállították az ünnepségeket, még a politikai pártok is lerövidítették az erre a napra tervezett, európai uniós választási kampányrendezvényeiket.