Vágólapra másolva!
Rózsa-Flores Eduardo csoportját teszi felelőssé a bolíviai kormány az országban a közelmúltban elkövetett merényletekért. Rózsát és két társát két hete csütörtökön lőtték e bolíviai kommandósok, de csak szerdán kapott először hivatalos tájékoztatást a bolíviai kormánytól Magyarország a történtekről. Elfogtak két férfit Bolíviában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők szállítottak fegyvereket a csoportnak.
Vágólapra másolva!

A bolíviai kormány az "állambiztonsági szervek által Santa Cruz városában felszámolt nemzetközi terrorista csoportot", vagyis Rózsa-Flores Eduardo csoportját tartja felelősnek a Bolíviában az elmúlt időszakban elkövetett merényletekért - áll a bolíviai kormány hivatalos jegyzékében. Bolívia tizenhárom nappal azután tájékoztatta álláspontjáról a magyar kormányt, hogy bolíviai kommandósok Santa Cruz-ban lelőtték Rózsát és két társát.

A közlemény idézi Evo Moralest bolíviai elnököt, aki New Yorkban azt mondta, kormány nyitott arra, hogy a nemzetközi közösség részt vegyen az eset feltárásában, ha tiszteletben tartják a bolíviai szuverenitást és méltóságot, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapelveit.

Elfogták Rózsáék feltételezett fegyverszállítóit

A bolíviai rendőrség őrizetbe vette Rózsa Flores Eduardo csoportjának két feltételezett fegyverszállítóját Santa Cruzban - jelentette szerdán a bolíviai El Deber. A lap szerint hamarosan további letartóztatások várhatók.

A két elfogott férfi közül az egyik egy bizonyos Juan Carlos Gueber Bruno, a szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unió (UJC) tanácsadója, akit az UJC berkeiben csak "Bruno parancsnokként" emlegetnek. A 49 éves férfi 2008-ban a Santa Cruzért Bizottság pénzgyűjtő lobbistája volt. A másik elfogott férfiről csak annyit tudni, hogy paraguayi, Iverthnek hívják, és ragadványneve "A kapitány".

Mindkettejüket azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban álltak a hónap közepén Santa Cruzban felszámolt "külföldi zsoldos csoporttal", és feltehetően fegyvereket adtak el nekik. A gyanúsítottakat kedden vették őrizetbe. Elfogásukkal egy időben a nyomozást felügyelő ügyész, Marcelo Sosa áttette székhelyét Santa Cruzba. A városban vizsgálódik a képviselőház különbizottsága is a csoport tevékenységéről, az Evo Morales elnök elleni állítólagos merénylet előkészületeiről.

Elutazik Bolíviából a magyar nagykövet

Szerdától az európai uniós nagykövetek kísérik figyelemmel a helyi hatóságok által terrorizmussal gyanúsított Tóásó Előd sorsát - közölte Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet. A magyar diplomata - aki a Külügyminisztérium utasítása alapján április 21-én utazott Bolíviába, hogy segítsen Tóásó Előd ügyében, illetve a kommandós akcióban lelőtt Magyarosi Árpád földi maradványainak Budapestre szállításában - szerda reggel visszautazik állomáshelyére.

Józsa Mátyás és Rigoberto Paredes, Tóásó bolíviai ügyvédje kedden La Pazban felkereste az európai uniós képviseletet, ahol tájékoztatta Kenny Bell nagykövetet és Nigel Marcus Bakert, a soros EU-elnök Csehország nevében eljáró brit nagykövetet mindarról, amit az ügyben érintett magyar állampolgárok érdekében eddig tettek. Egyúttal felkérték az EU-képviseletet, hogy a továbbiakban kövesse nyomon az ügyet.

A magyar nagykövet és az ügyvéd találkozott Spanyolország, Hollandia és Franciaország nagykövetével is, akik szintén vállalták, hogy nyomon követik az ügy alakulását. Megállapodtak, hogy ha bármilyen probléma felmerül a Tóásó elleni eljárásban, akkor az ügyvéd ezt azonnal jelzi az európai nagyköveteknek. Mivel júliustól az EU soros elnöke Spanyolország lesz, a spanyol nagykövet kerül abba a pozícióba, amelyben most a Csehország nevében eljáró brit nagykövet van, és ő már semmilyen nyelvi akadályba nem ütközhet, ráadásul tekintélye is nagyobb Bolíviában - mondta Józsa Mátyás.

Az ügyvéd szerint azóta, hogy a magyar nagykövet Bolíviába érkezett, a helyi hatóságok sokkal jobban betartották Tóásó esetében a fogva tartás szabályait. A nagykövet közölte, reméli, hogy ez visszautazása után is így marad. Józsa szerint, amikor a börtönben meglátogatta Tóásó Elődöt, találkozott a kommandósakcióban szintén elfogott, bolíviai-horvát állampolgárságú Mario (Fardig Astorga) Tadiccsal is, aki a börtönhatóságok engedélyével átadott a nagykövetnek egy levelet, és kérte őt, hogy juttassa el Horvátországban élő szüleinek.

Bolíviai kommandósok április 16-án Santa Cruzban lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt. (A rajtaütésről bővebben itt olvashat.)

A kommandósakcióban megölt erdélyi születésű Magyarosi Árpád holttestét várhatóan szerdán - helyi idő szerint délután - indítják útnak Madridon keresztül Budapestre. A másik két halálos áldozat közül a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót már eltemették bolíviai hozzátartozói, míg az ír Michael Martin Dwyert a múlt héten szállították haza Írországba. A férfival a boncolások előzetes eredményei szerint egyetlen lövés végzett. (Erről bővebben ebben a cikkben olvashat.)