Valószínűleg sertésinfluenzás beteget találtak Ausztriában

Vágólapra másolva!
Valószínű, hogy Ausztriában is megjelent a sertésinfluenza: egy 28 éves osztrák nő fertőzöttsége az orvosok szerint majdnem biztos, bár még további vizsgálatokra van szükség a teljes bizonyossághoz. A többi fertőzésgyanús esetről azonban kiderült, hogy esetükben nincs szó az új típusú vírusról. Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem elkerülhetetlen a járvány, de jobb, ha az országok felkészülnek.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel a sertésinfluenza H1N1 jelű vírusával fertőződött meg egy 28 éves osztrák nő, akit a felső-ausztriai Steyr kórházában kezelnek, bár napközben még csak fertőzésgyanús esetnek tartották - közölte a bécsi virológiai egyetemi intézet vezetője, Franz X. Heinz. Az igazgató főorvos a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a teljes bizonyossághoz még további vizsgálatokra van szükség. A négy másik ausztriai fertőzésgyanús esetről azonban az első vizsgálatok eredménye szerint kedd estére kiderült, hogy negatív, esetükben nem sertésinfluenzáról van szó - tette hozzá.

A steyri kórházban ápolt nő nemrég érkezett haza mexikói nyaralásáról. Az osztrák egészségügyi szervek bejelentették: járvány kitörése esetére - amelynek valószínűsége kicsi az országban - elegendő mennyiség áll rendelkezésre a betegség kezelésére alkalmasnak tartott egyik szerből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem elkerülhetetlen egy nagy sertésinfluenza-járvány kitörése - mondta kedden Genfben Fukuda Keidzsi, a szakosított ENSZ-szervezet ügyvezető vezérigazgató-helyettese, de hozzátette: célszerű, ha minden ország felkészül egy nagy járvány leküzdésére. Szerinte még nehéz lenne megállapítani a most riadalmat okozó sertésinfluenza-vírus eredetét, mert túl keveset tudnak róla a szakértők. Nincs még jó magyarázat arra sem, miért bizonyultak súlyosabbnak a mexikói esetek más országbelieknél.