Összehozta Tajvant és Kínát az influenza

Vágólapra másolva!
Tajvan részt vehet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkájában, miután Kína hozzájárult, hogy képviselőket küldjön a fő döntéshozó testületbe. A WHO-tagság már a SARS idején is jól jött volna Tajvannak, Kína azonban hagyományosan ellenzi Tajvan tagságát bármilyen nemzetközi szervezetben. Az új tajvani elnök megválasztása óta javulnak a kapcsolatok.
Vágólapra másolva!

Kína hozzájárult, hogy Tajvan önállóan részt vegyen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fő döntéshozó testületének munkájában - jelentette be Ma Jing-zsou tajvani elnök. Az elismerés fontos győzelem a nemzetközi elismerésért folytatott tajvani kampányban - írja az Associated Press.

Tajvannak ezen kívül azért is fontos, hogy részt vegyen a WHO munkájában, mert így kulcsfontosságú egészségügyi információkhoz juthat hozzá, és szerintük a 2002-2003-as SARS-vírus idején a pekingi ellenállás miatt nem tudtak hatékonyan harcolni a járvány ellen. Tajvan a WHO május 18-án kezdődő genfi közgyűlésén megfigyelőként vesz részt.

"A kínai vezetők beleegyezése barátságos gesztus" - mondta a tajvani elnök. A tajvani-kínai kapcsolatok Ma tavaly márciusi megválasztása óta folyamatosan javulnak - írja az AP. Kína általában ellenzi Tajvan csatlakozását bármely nemzetközi szervezethez, mert ez Tajvan nemzeti önállóságát szimbolizálja, Kína pedig továbbra is saját részének tekinti az anyaországtól az 1949-es polgárháborúban elszakadt Tajvant.

Tajvan Kínai Tajpej néven szerepel majd a testületben, ugyanezt a nevet használja az olimpiákon is.