Háborús bűnössel dolgozik együtt az ENSZ Kongóban

Vágólapra másolva!
A Monuc, az ENSZ kongói missziója egy háborús bűnök miatt keresett egykori lázadó tábornokkal együtt küzd a hutu lázadókkal az ország keleti felében. Bosco Ntagandát többek között gyerekkatonák toborzása és harcba küldése miatt körözi a hágai Nemzetközi Törvényszék.
Vágólapra másolva!

Háborús bűnök miatt keresett egykori lázadó hadvezérrel dolgozik együtt az ENSZ a Kongói Demokratikus Köztársaságban - jelentette a BBC News. Az ENSZ-katonák a kongói hadsereggel együtt hutu lázadókkal küzdenek az ország keleti felében. Az ENSZ Monuc nevű helyi missziója szerint a kongói hatóságok biztosították őket afelől, hogy a kérdéses tábornok, Bosco Ntaganda, aki egykor Laurent Nkunda lázadó vezér katonai parancsnoka volt, nem vesz részt a közös akciókban.

A BBC kongói tudósítója ugyanakkor olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek szerint Ntaganda a közös misszió helyettes koordinátoraként tevékenykedik, és több közös eligazításon is rlészt vett. Egy kongói magas rangú katonai vezető szerint a misszió parancsnokának tanácsadója. Korábban, amikor a kongói kormány felvetette, hogy őt is bevegyék a közös misszióba, az ENSZ-misszió közölte, semmiképp nem működnének együtt vele.

Bosco Ntagandát háborús bűnök miatt keresi a hágai Nemzetközi Törvényszék. Többek között azzal gyanúsítják, hogy 2002 és 2003-ban erőszakkal sorozott milíciájába gyerekkatonákat. Hága szerint a Kongói Hazafias Felszabadító Erők katonai parancsnokaként hét gyerekek számára létesített kiképzőközpontot felügyelt, és harcba is vezette a gyerekkatonákat. A férfi azonban azóta belépett a kongói nemzeti hadseregbe, miután vezérét, Nkundát elfogták Ruandában.