Már két sertésinfluenzás beteget találtak Spanyolországban

Vágólapra másolva!
152-re nőtt Mexikóban azoknak a száma, akik valószínűleg az új típusú sertésinfluenza miatt haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet illetékese szerint már túl késő megállítani a járvány tovább terjedését, jelenleg csak mérsékelni lehet a hatásait. Egyelőre nem lehet világjárványról beszélni, de az amerikai kontinensen kívül Új-Zélandon, Spanyolországban, Izraelben már biztosan felbukkant a vírus. A magyar repterekre Mexikóból érkezőknek jelentkezniük kell az információs pultnál.
Vágólapra másolva!

152-re emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban - közölte José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter. A miniszter nem sokkal korábban arról beszélt, a járvány terjedésének üteme valószínűleg lassul. Múlt szombaton összesen hatan haltak meg a megbetegedésben, vasárnap öten, hétfőn ennél kevesebben, hárman. Ezek az adatok csak a társadalombiztosítással rendelkezőkre vonatkoznak ugyan, de iránymutatóak lehetnek - magyarázta Córdoba.

A járvány ellen világszerte intézkedéseket hoznak, hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hármasról négyesre emelte a veszély miatti riasztási szintet. A négyes fokozat azt jelenti, hogy immár bizonyított tény, mely szerint emberről emberre terjed a vírus. Azonban a megbetegedések még csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés szűk területekre korlátozódik, ami arra utal, hogy a vírus még nem adaptálódott az emberi szervezethez.

A vírust többé nem lehet körbezárni, a terjedést immár csak lassítani lehet - nyilatkozta hétfőn a WHO általános igazgatóhelyettese, Keiji Fukuda. "A vírus már túlságosan elterjedt ahhoz, hogy elzárják, a világ országainak ma arra kell koncentrálnia, hogy lépéseket tegyenek a népesség védelmére" - fogalmazott Fukuda. Hozzátette: a szakértők nem látják értelmét a határok lezárásának, ez alig lenne hatással a vírus terjedésére.

Spanyolországban, Új-Zélandon, Izraelben biztosan vannak betegek

Európában Spanyolországban bukkant fel a vírus, két ember biztosan sertésinfluenzával fertőződött meg. Izraelben megerősítették, hogy legalább egy ember elkapta a betegséget. Egy mexikói üdülésről nemrég visszatért turistáról van szó. Kedden Új-Zélandon is megerősítették a sertésinfluenza felbukkanását. Az egészségügyi miniszter közleménye szerint 11 megbetegedés biztosan az új vírusól származik.

Gyanús megbetegedéseket Nagy-Britanniából, Belgiumból jelentettek - utóbbi országban a hat beteg esetében negatív eredményt hoztak a vizsgálatok. Nagy-Britanniából is jelentettek gyanús megbetegedést. Egy eset Dél-Koreában is előfordult egy Mexikóból a közelmúltban hazatért dél-koreainál, egyelőre a laborvizsgálatok eredményét várják. Kínában vaklármának bizonyultak a gyanús megbetegedések.

Ausztráliában már 19 ember jelentkezett orvosánál influenzás tünetekkel, és további 300 embert keresnek a hatóságok, akik együtt utaztak az új-zélandi légitársaság repülőgépén azokkal az aucklandi iskolásokkal, akik gyaníthatóan megfertőződtek a betegséggel. A Mexikóból hazatért kilenc aucklandi diákon és tanárukon kívül Új-Zélandon újabb 56 gyanús megbetegedést regisztráltak, a betegeket még vizsgálják. Kolumbiából 12 gyanús megbetegedésről érkezett jelentés, egyelőre azonban ott sem bizonyosodott be a sertésinfluenza-vírus fertőzés.

Magyarország készül a védekezésre

Magyarországon hat gyanús eset volt, de egyik sem igazolta a félelmeket. A hatóságok szerint Magyarország felkészült a védekezésre. A magyarországi repülőtereken mindenkinek jelentkeznie kell az információs pultnál, aki Mexikóból vagy az Egyesült Államokból érkezik - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a TV2 Mokka című reggeli műsorában. "Ma várunk haza egy 11 fős csoportot Mexikóból" - tette hozzá. Az érkezők adataikat felveszik, szükség esetén kivizsgálják őket.

A magyar kormány egyelőre nem tervez utazási szigorítást a WHO álláspontjának megfelelően - mondta a miniszter. A reptéri intézkedésekkel párhuzamosan az ÁNTSZ kedden konzultációkba kezd a kórházakkal, az esetleg szükséges intézkedésekről és a felkészülésről. Székely a TV2 riporterének kérdésére elmondta, nem feltétlenül érdemes hagyományos influenza elleni védőoltást kérni a sertésinfluenza ellen, a vakcina hatásossága ugyanis nem bizonyított, csupán feltételezés. Magyarország az Egyesült Államoktól kér mintát az új vírusból, hogy annak segítségével 8-12 hét alatt kifejlessze a védőoltást. (A magyar intézkedésekről és a vírus terjedéséről bővebben itt olvashat.)

Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja, s emberről emberre terjed. (Itt mindent megtudhat az új típusú vírusról, terjedéséről és lehetséges ellenszereiről.)