Vágólapra másolva!
Pánikot okozott New Yorkban egy alacsonyan szálló repülőgép, többen terrortámadástól tartva menekülni kezdtek, és több épületet kiürítettek. Később kiderült, hogy a Fehér Ház fotóztatta az elnöki különgépet a szabadságszobor felett, a városlakókat azonban nem tájékoztatták. A Fehér Ház bocsánatot kért.
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért a New York-iaktól Louis Caldera, a Fehér Ház katonai hivatalának igazgatója, amiért egy alacsonyan szálló repülőgép pánikot okozott a városban. Manhattan felett hétfőn egy, az elnöki repülőgépek közé tartozó Boeing 747-es jelent meg. A környéken dolgozó munkások és lakosok annyira megijedtek, hogy sokan kiszaladtak az épületekből, és több házat kiürítettek - írja a CNN.

A repülő az egyik elnöki különgép, hétfőn azonban Obama nem tartózkodott a fedélzeten. Az amerikai állami légiközlekedési hatóság szerint a gép azért repkedett a város felett fél órán keresztül, mert fotók készültek róla a kormányzat megbízásából. A Fehér Ház az Air Force One különgépről készült korábbi fotóit akarta frissebbekre cserélni. Obama mérges lett, amikor megtudta, mi történt - mondták a CNN-nek a Fehér Házban.


Egy New York-i felvétele a repülőgépről

A CNN-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a repülőgép a New York-i öböl, a Hudson-folyó és a szabadságszobor felett körözött, és két F-16-os gép kísérte. Az esemény, melyről a New York-iakat nem tájékoztatták, sok városlakót feldühített, köztük Michael Bloomberg polgármestert. "Nagyon felbosszantott, vagyis inkább feldühített, hogy nem tájékoztattak" - fogalmazott. Ha tudta volna, hogy a katonai hivatal a World Trade Center egykori helye felett szeretne fotóket készíteni a repülőgépről, lebeszélte volna a hivatalt szándékáról - mondta.

"A múlt héten hagytam jóvá a New York feletti repülést. Felelősséget vállalok a döntésért" - nyilatkozta Caldera. "Miközben az állam megfelelően tájékoztatta New York állam hatóságait, világos, hogy az esemény zavart okozott" - tette hozzá.

Chuc Schumer szenátor szerint az állami leégiközlekedési hatóság (FAA) dolga lett volna a lakosság tájékoztatása. "Képtelen és dühítő belegondolni, hogy az FAA megtervez egy ilyen fotózást, és nem jut eszébe tájékoztatni a lakosságot, miközben tudnia kell, hogy a New York-iak tudatába mélyen beleégett szeptember 11-e" - fogalmazott. A New York-i demokrata szenátor szerint a történtek a "kegyetlenség, vagy a nagyon nagy butaság határát súrolják".