Egyetlen lövés végzett Flores ír társával

Vágólapra másolva!
Az ír vizsgálatok előzetes eredménye szerint egyetlen lövés végzett azzal az ír férfival, akit több emberrel - köztük magyarokkal - együtt azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek Evo Morales bolíviai államfő ellen. Az állítólagos összeesküvéssel hosszan foglalkozott a New York Times, amely szerint a fő kérdés, hogy ki támogatta a csoportot, hogyan találtak rájuk a hatóságok és mit keresett Bolíviában a csoport feltételezett főnöke, a részben magyar Rózsa Flores Eduardo.
Vágólapra másolva!

Szó sincs arról, hogy az április 16-i bolíviai kommandósakció hátterében tisztán a jobb és a baloldal közötti konfliktus állna - írja kedden a New York Times, amely részletes beszámolót közöl Rózsa Flores Eduardo és társai megölésének, illetve elfogásának körülményeiről. A lap szerint az egész történet inkább a bolíviai belpolitika szürke zónájába esik, ahol Evo Morales elnök sorra ellene irányuló összeesküvésekről számol be, amelyek ellenzéke szerint mind hamis állítások, és csak a központi kormányzat, illetve a vele szemben álló térségek közötti feszültség szítására jók.

A lap részletesen beszámol a csoport elleni akcióról, külön kiemeli a kormányzati politikusok támadással kapcsolatos ellentmondó nyilatkozatait, például, hogy először félórás tűzharcról beszéltek, miközben a szálloda által a biztosítónak benyújtott kárigényből kiderül, hogy Floresék nem lőttek vissza. Megemlítik az alelnök bakiját, aki egy airsoft fegyverekkel játszó csoportról készült képről állította, hogy veszélyes terroristákat, Floresék társait ábrázolja.

A jugoszláv példa

A New York Times szerint az ügy számos kérdést felvet: Ki támogatta a csoportot, hogyan találtak rájuk a hatóságok, miért küldte Morales a rendőröket egyenesen La Pazból az elfogásukra és mit keresett ott egy olyan ember, mint "a balkáni gyilkos csatákba keveredése előtt költőként és haditudósítóként" is tevékenykedő Rózsa Flores? A lap ismerteti Flores múltját, kapcsolatát a terrorista Carlosszal, tanulmányait, balkáni háborúban való részvételét, iszlám hitre térését és a Kepes András által vele készített interjú azon részleteit, amelyekben Rózsa Flores arról beszél, hogy milíciát szervez Santa Cruzban, hogy az országrész függetlenné válhasson a központi kormányzattól.

A lap beszámol az ügyben vizsgálódó ügyész által bemutatott videóról is, amelyen Floresék állítólag arról beszélgetnek, hogy fel kellett volna robbantani Evo Morales hajóját a Titicaca-tavon. Ez az állítás a New York Times szerint beleillik abba a képbe, ahogy Morales kormánya bemutatja Santa Cruz tartományt: egy olyan hely, ahol hatalmas üzletemberek és - többek között - néhány horvát gyökerű bankár le akarnak válni Bolíviáról, amelyhez az ötletet Jugoszlávia felbomlásából merítették.

Bolíviai kommandósok április 16-án Santa Cruzban lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt. (A rajtaütésről bővebben itt olvashat.)

Dwyerrel egyetlen lövés végzett

Az Irish Times című ír lap kedden közölte az előzetes halottszemle eredményét. E szerint egyetlen lövés végzett az ír Michael Martin Dwyerrel, a halálos lövés a mellkasán érte a 24 éves férfit. Az ír lap szerint a holttest már erősen oszlásnak indult, így Dwyert csak fogazata alapján lehetett azonosítani. A holttest állapota miatt kétségessé vált, hogy a halottszemle választ adhat arra, vannak-e lőpornyomok a kezén, ami tisztázhatná, hogy használt-e fegyvert, mielőtt lelőtték.

Dwyer holtteste múlt csütörtökön érkezett meg Írországba, és az előzetes halottkémi vizsgálatot a család kérésére végezte el hétfőn egy állami kórboncnok. Dwyer testét újra meg fogják vizsgálni.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy az ír férfi két társával együtt a rendőrökkel folytatott tűzharcban vesztette életét. A holttestről a szállodai szobában készült fényképeken Dwyer alsóneműben látható, ami arra enged következtetni, hogy ágyban lehetett, amikor a kommandósok támadtak. A hatóságok abban bíznak, hogy a halottkémi vizsgálat eredményeinek további elemzéséből kiderül, hogy a férfi az ágyban feküdt-e, amikor lelőtték.

Az írt nem érdekelte a politika

A lap szerint a bolíviai hatóságok nem vizsgálták meg a holttestet. Az El Deber című bolíviai lap ugyanakkor azt állítja, hogy Dwyer és Magyarosi Árpád holttestét is felboncolták a helyi hatóságok, és az eredményekről kedden tájékoztatják a nyomozást felügyelő ügyészt, Marcelo Sosát.

Dwyer családja és barátai szerint a hazájában korábban kocsmai kidobó emberként és biztonsági őrként dolgozó férfit nem érdekelte a politika, ezért elképzelhetetlennek tartják, hogy köze lett volna a terrorizmushoz. Az ír kormány nemzetközi vizsgálatot követel a szállodai lövöldözés körülményeinek tisztázása végett. Diplomáciai források az ír lapnak megerősítették, hogy ír és magyar tisztségviselők egyeztetéseket kezdtek az ügyben.

A helyszínen vizsgálódik a parlamenti bizottság

Hétfőtől Santa Cruzban dolgozik a bolíviai képviselőház Flores állítólagos terrorista sejtjének tevékenységét vizsgáló bizottsága. César Navarro, a testület elnöke szerint többek között megpróbálják kideríteni, van-e összefüggés Floresék csoportja és két korábbi pokolgépes merénylet között, amelyet Saúl Ávalos miniszterhelyettes és Julio Terrazas bíboros otthonánál követtek el. A bizottság többek között meglátogatja Floresék szálláshelyeit, meghallgatja a a boncolást végző igazságügyi orvos szakértőt és a megyei ügyészség vezetőjét. Közben kiderült, hogy Flores Germán Aguilera Roca álnéven vásárolt autót magának Bolíviában.