Obamához pártol egy republikánus szenátor

Vágólapra másolva!
Pártot vált, ezzel Barack Obama mellé áll Arlen Specter republikánus szenátor. A demokratákhoz átpártoló politikus döntése megváltoztatja a szenátusi erőviszonyokat, így döntő jelentőségű lehet az amerikai elnök programjának megvalósításában. Obama azonnal fel is hívta a szenátort, akinek lépése saját pártját sokkolta.
Vágólapra másolva!

Arlen Specter republikánus amerikai szenátor kedden bejelentette, hogy csatlakozik a Demokrata Párthoz, biztosítva ezzel a demokraták 60 fős többségét a száz tagú szenátusban - írja a The New York Times. Specter átállásának döntő jelentősége van, mert a demokraták így elég erősek lehetnek a szenátusban ahhoz, hogy véget vessenek az ellenzéki obstrukciónak, és keresztülvigyék Barack Obama elnök programját.

A 29 éve republikánus színekben politizáló pennsylvaniai szenátor azzal indokolta pártváltását: arra jutott, hogy a pártja túlságosan jobbra tolódott. Ezt szerinte az is jól mutatja, hogy már 200 ezer pennsylvaniai republikánus pártolt át a demokratákhoz. "Jelenleg a politikai filozófiám sokkal inkább a Demokrata Párthoz illik, mintsem a republikánusokhoz" - mondta Specter, aki a The New York Times szerint szinte kihívóan jelentette be döntését. Ugyanakkor a szenátor azt is közölte: tisztában van azzal, hogy döntésével bizonyára csalódást okoz támogatóinak és munkatársainak.

Ha a demokrata Al Franken megnyeri a választási eredmény miatt folyamatban lévő pert Minnesota államban, és megszerzi a mandátumot ellenfelétől, a republikánus Norm Colemantól, akkor Specterrel együtt 60 szavazata lesz a Demokrata Pártnak a felsőházban. A szenátusi obstrukcióval az ellenzék el tudja húzni a törvényalkotás folyamatát, 60 vokssal viszont le lehet zárni a jogszabályról folytatott vitát.

A szenátor ugyanakkor azt is egyértelművé tette: nincs garancia arra, hogy az összes demokrata javaslatot meg fogja szavazni. Mint mondta, továbbra is ellenzi például azokat a változtatásokat, amelyek révén a szakszervezetek megerősödhetnének az amerikai munkahelyeken. Specter Kennedy elnök mondását idézte, miszerint a párt olykor túl sokat követel. "Ha így lesz, akkor folytatni fogom a független szavazást, és a lelkiismeretemet követve azt fogom nézni, mi a legjobb Pennsylvaniának és az országnak" - tette hozzá a szenátor, aki a lap szerint eddig is a saját útját járta a törvényhozásban.

Specter a három republikánus szenátor egyike, akik támogatták szavazatukkal Obama gazdaságélénkítő csomagját.

A politikus bejelentése sokkolta a republikánus szenátorokat, akik így a továbbiakban nem tudják az obstrukció eszközével gátolni a kormánypárti jogalkotást. Mitch McConnell republikánus vezető azonnal rendkívüli pártülést hívott össze. A lap szerint Specter előzetesen nem figyelmeztette pártját arra, hogy mire készül. Bejelentését a demokrata párti szenátorok ujjongva fogadták.

Obama kedd délelőtt, a szokásos napi gazdasági egyeztetésen értesült Specter lépéséről. A The New York Times hivatali forrásokra hivatkozva azt írja, az amerikai elnöknek egy rövid üzenetet adtak át, amiben az állt: "Specter bejelentette, hogy pártot vált". Hét perccel később Obama már hívta is telefonon a szenátort, akit biztosított arról, hogy mindenben támogatni fogja. Hozzátette, milyen izgatottak a politikus csatlakozása miatt. Ezután Specter Joseph R. Biden alelnökkel is beszélt. A szenátor a 2010-es kongresszusi választásokon már demokrata párti politikusként indul.