Valószínűleg már egymást fertőzik az emberek Skóciában

Vágólapra másolva!
Európán belül is terjed a Mexikóból származó új típusú influenza a brit hatóságok gyanúja szerint. A Skóciában azonosított betegek környezetében valószínűleg olyan emberek is megbetegedtek, akik korábban nem jártak Mexikóban vagy az Egyesült Államokban. A járvány miatt a brit hatóságok senkinek sem javasolják a mexikói utazást, és két brit légitársaság is felfüggesztette mexikói járatait.
Vágólapra másolva!

A brit egészségügyi hatóságok gyanúja szerint már Európában is fertőz a Mexikóból származó új típusú influenza. Az EU-ban eddig csak olyan eseteket vizsgáltak az orvosok, amelyekben Mexikóból vagy az USA-ból hazatérő turisták betegedtek meg, Skóciában azonban egy sertésinfluenzás házaspár környezetében élőkön is megjelentek a betegség tünetei.

A két első sertésinfluenzás britet, Iain és Dawn Askhamet Glasgow egyik keleti elővárosa, Airdrie kórházának elkülönítő részlegében kezelik: róluk már bebizonyosodott, hogy mexikói nászútjukról hozták magukkal az új vírust Skóciába. A házaspár az orvosok szerint már tünetmentes, a skót hatóságok azonban közben 23 újabb gyanús esetet találtak.

Az újabb vizsgált személyek közül tizennégyen Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból tértek haza, és nem ismerik a sertésinfluenzával fertőzött házaspárt. Kilencen viszont nem jártak külföldön, hanem közvetlenül kapcsolatban voltak a hazatért betegekkel. Ha róluk bebizonyosodik, hogy a sertésinfluenza vírusával fertőződtek meg, az azt jelentené, hogy a kór Nagy-Britannián belül is továbbterjedt emberről emberre.

Nicola Sturgeon skót kormány egészségügyi miniszter hétfőn este azt mondta, hogy mindegyik fertőzésgyanús személy tünetei nagyon enyhék, és a sertésinfluenzával kórházban kezelt fiatal házaspár "sem volt soha különösebben rosszul". A brit hatóságok ennek ellenére bejelentették: a járvány miatt az elengedhetetlenül fontos eseteket kivéve nem javasolják senkinek, hogy Mexikóba utazzon. A felhívás szerint a jelenleg Mexikóban élő vagy ott látogatáson tartózkodó brit állampolgárok is "megfontolhatnák, hogy ott akarnak-e maradni".

Kedden két, főleg üdülőjáratokat üzemeltető brit légitársaság, a Thomson és a First Choice is közölte, hogy minden mexikói járatukat azonnali hatállyal törlik a következő hétre, tekintettel a brit külügyminisztérium hivatalos figyelmeztetésére. A legnagyobb brit légitársaság, a British Airways viszont bejelentette, hogy továbbra is indítja heti négy mexikói járatát. A brit repülőtereken a Mexikóból érkező járatok utasait e héttől egészségügyi szakszemélyzet kérdezi ki arról, hogy jártak-e az ország fertőzött területein és észlelnek-e magukon bármilyen tünetet.

A skót esetek után a walesi hatóságok is bejelentették, hogy a tartományban nyolc fertőzésgyanús esetet vizsgálnak.