Vagyonelkobzás fenyegeti Rózsa Floresék bolíviai támogatóit

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetéssel és vagyonelkobzással sújtaná Evo Morales bolíviai elnök azokat a vállalkozókat, akik közvetlen kapcsolatban álltak a Rózsa Flores Eduardo csoportjával. A bolíviai elnök a magyar hatóságok ellen is fellépne, ha nemzetközi fórumra vinnék az elfogásakot állítólag bántalmazott Tóásó Előd ügyét. Egy Santa Cruz-i lap szerint Morales a merénylettervezet ügyével egyesítette széthúzó pártját, és az áldozat szerepében tünteti fel magát.
Vágólapra másolva!

Evo Morales bolíviai államfő rendeletet készíttet elő, amelynek alapján elkobozzák azoknak a vállalkozóknak a vagyonát, akikről kiderül, hogy szoros kapcsolatban álltak a Rózsa Flores Eduardo által vezetett feltételezett terrorista csoporttal - írja a La Razón című bolíviai napilap internetes oldalán. Az államfő a Mozgalom a Szocializmusért Pártot (MAS) támogató társadalmi mozgalmak vezetőinek tanácskozásán kijelentette, hogy megbízott néhány ügyvédet egy rendelet előkészítésével, amelynek alapján börtönbüntetés és vagyonelkobzás vár azokra a vállalkozókra, akik kapcsolatban álltak "a külföldi zsoldosokkal". Morales kitartott azon állítása mellett, hogy Rózsa Flores Eduardo és társai terroristák és az ő életére törtek.

Morales a szombaton Cochabambában tartott tanácskozáson azt is megerősítette, hogy Alfredo Rada, a kormányzati ügyek minisztere továbbra is élvezi bizalmát, nem távolítják el a kormányból. Rada akkor vált köznevetség tárgyává, amikor a hét közepén egy nyilvánosságra hozott fényképre azt mondta, hogy terroristákat ábrázol. Órákon belül kiderült azonban, hogy valójában nyolc sportoló látható a fotón, akik a paintballhoz hasonló airsoft játékot űztek az erdőben.

A bolíviai rendőrség elitkommandósai április 16-án Santa Cruz városban agyonlőtték a terrorizmussal gyanúsított, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot pedig őrizetbe vették. A bolíviai elnök szerint "téves hozzáállást tanúsítanak a magyarokat és íreket védelmező hatóságok". Közölte, hogy tájékozódnak a csoport tagjainak előéletéről. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország nemzetközi hatóságok elé viheti-e Tóásó Előd feltételezett bántalmazásának ügyét, Morales azzal fenyegetőzött, hogy fel fognak lépni a magyar hatóságok ellen is.

Isaac Ávalos, a bolíviai földművesek vezetője azzal vádolta a horvát származású bolíviai Branko Marinkovicot, a Santa Cruz-i polgári bizottság befolyásos volt elnökét, hogy ő bérelte fel Rózsa Florest és társait. Ugyanakkor elismerte, hogy nincsenek bizonyítékai ennek az állításnak az alátámasztására. Hozzáfűzte azonban, hogy több földműves látta Rózsa Florest olyan eseményeken, ahol Brankovic is jelen volt.

Az El Deber című Santa Cruz-i újság ugyanakkor arról ír, hogy a feltételezett terroristák és az államfő elleni állítólagos merénylettervezet ügyének átpolitizálásával a MAS két fontos dolgot is elért. Egyrészt a párt újra egységessé vált, az elégedetlenkedő belső frakciók felsorakoztak Morales mellett. Másrészt az államfő az áldozat szerepében lépett fel a világ előtt, és a nemzetek közössége ismét támogatásáról biztosította, mint a változások folyamatát előrevivő indián vezetőt - mondta a lapnak Fernando Untoja politikai elemző.

Szombaton az ügyet vizsgáló bolíviai ügyész közzétett egy videofelvételt, amelyen szerinte Rózsa Floresék azon sajnálkoznak, hogy nem helyeztek el bombát a bolíviai államfőt szállító hajón. A bolíviai parlament vizsgálóbizottsága Floresék bankszámláit vizslatja. A csoport őrizetbe vett magyar tagjának segítséget nyújtó lovagrend 15 ezer dollárt kalapozna össze a férfi védőügyvédjének munkadíjára. Az ügy korábbi fejleményeiről ebben a cikkben olvashat.