Sérti Ficót a szlovák-magyar gazdasági összehasonlítás

Vágólapra másolva!
Élesen kikelt a szlovákiai sajtóban megjelent, az ottani gazdasági helyzetet a magyarországihoz hasonlító kommentárok ellen Robert Fico szlovák kormányfő. Fico szerint míg Szlovákia sokkal jobb helyzetben van, mint az egész euróövezet, "Magyarország ma az abszolút összeomlás állapotában van".
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő szerint a mai Szlovákia és Magyarország gazdasági problémái összehasonlíthatatlanok, és ezért felszólította a sajtót, hogy ne használja a "Szlovákia magyar útra tért", illetve az ehhez hasonló szerinte értelmetlen kifejezéseket. "Szlovákia néhány százalékkal jobban teljesít, mint az euróövezet, és önök mégis a magyar útról beszélnek. Ezt nem gondolhatják komolyan. Milyen magyar út? A magyar út az ország hihetetlen eladósításának az útja, amit valakinek meg kell fizetnie. Ezt az utat mi elvből elutasítjuk, mert a válságot nem szabad az emberekkel megfizettetni" - jelentette ki Fico a Markíza kereskedelmi televíziónak vasárnap este adott interjújában.

"Miért ijesztgetnek (Magyarországgal)? Szlovákia ma harminc lóhosszal Magyarország előtt jár, sőt az euróövezet több országát is megelőzi" - mondta Fico, aki azzal vádolta a sajtót, hogy a szlovákiai helyzetet "a világ végének" állítja be, s örül, hogy a legerősebb kormánypárt, a Smer népszerűsége csökken. Szerinte Szlovákia sokkal jobb helyzetben van, mint az egész euróövezet, nem vesz fel külföldi hiteleket, nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalapra, a Világbankra, mint néhány más országnak. Természetesen a válság Szlovákiában is érezteti kedvezőtlen hatását, s ezért a legfőbb igyekezete ennek mérséklésére irányul.

A szlovák kormányfő élesen bírálta a parlamenti ellenzéket is, amely szerinte a gazdasági válságot erkölcstelenül "politikai pontszerzésre" próbálja felhasználni. "Ne tegyék meg Szlovákiát túsznak" - üzente az újságíróknak és az ellenzéknek Fico. Közölte, őt személyesen is sérti, ha Szlovákiát a mai Magyarországhoz hasonlítják. "Magyarország ma az abszolút összeomlás állapotában van, politikai, gazdasági, pénzügyi szempontból egyaránt - mondta - Nincs egyetlen olyan érv sem, amely feljogosítaná önöket Szlovákia és Magyarország összehasonlítására."