Amerikát fenyegeti a mexikói mutáns influenzavírus

Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen, emberről emberre terjedő mutáns influenzavírus fertőz Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén. A sertésinfluenzából mutálódott vírus Mexikóban eddig 60 áldozatot szedett, az USA 8 beteget tart eddig nyilván. Mexikóban a járvány miatt bezárták az iskolákat és még a kézfogástól is óva intik az embereket, az USA járványügyi központja pedig országos méretű járványtól tart.
Vágólapra másolva!

Hétmillió diák tanítását függesztették fel Mexikóvárosban és környékén, miután az országban terjedő sertésinfluenza-járvány miatt a be kellett zárni az oktatási intézményeket - írja a The New York Times. A közép-amerikai ország fővárosában nem nyitottak ki a múzeumok sem, és a járványtól tartó hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, moziba, színházba se menjenek. Mexikóban az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint március közepe óta 60 halálos áldozatot követelt az új, eddig ismeretlen vírus, de a megbetegedések száma a mexikói hatóságok szerint az ezret közelíti.

"Egy új influenzavírussal van dolgunk, amely járványt okozott, de még az irányításunk alatt van" - idézte Jose Angel Cordova mexikói egészségügyi minisztert a The New York Times. A miniszter azt mondta, hogy az országban felbukkant vírus a sertésinfluenza egy mutáns változata, amely egy bizonyos ponton átterjedt az emberekre.

Mexikó akciótervet készített a járvány megfékezésére: többek között arra kérik az embereket, hogy kerüljék a kézfogásos és puszilkodós üdvözlési formákat, és hogy aki bármilyen tünetet észrevesz magán, az ne is menjen dolgozni, hanem maradjon otthon. A kormány védőoltás-kampányokat is kezdett, a mexikóiak pedig megrohanták a patikákat, és maszkokkal takarják az arcukat az utcákon.

Már az Egyesült Államokban jár a vírus

A vírus közben megjelent az Egyesült Államok déli részén is, itt eddig nyolc megbetegedést regisztráltak, közülük egyik sem volt halálos. Az USA járványügyi központja (CDC) kiemelt figyelemmel vizsgálja a megbetegedéseket, a vírus szerintük az észak-amerikai és eurázsiai sertésinfluenza, az észak-amerikai madárinfluenza és az emberi influenza genetikai tulajdonságait ötvözi.

"Aggódunk" - idézte a The New York Times Dr. Richard Bessert, a CDC vezetőjét, aki hozzátette: nem tudják, hogy ez lesz-e a következő országos méretű járvány, de nagyon komolyan veszik az ügyet. "Még nem tartunk ott, hogy országos járványt jelentsünk be, jelenleg ott tartunk, hogy próbálunk többet megtudni a vírusról, arról, hogy hogyan terjed, és hogyan tudjuk kordában tartani" - mondta Bessert a BBC szerint. Az amerikai járványügyi központ a vírus tanulmányozására csoportokat küldött a betegség által elért Kalifornia és Texas államokba.

A vírus a központ vezetője szerint egymástól független pontokon ütötte fel a fejét San Antoniótól San Diegóig több helyen, bármilyen kézenfekvő kapcsolat nélkül. Az amerikai hatóságok épp ezért nem is próbálkoznak karanténnal, vagy a fertőzés körülhatárolásával, mert az csak akkor működik, ha a betegség egy kis területen koncentrálódik. A megbetegedések azt mutatják, hogy a sertésinfluenza új típusát olyanok is megkapják, akik nem érintkeztek disznókkal, tehát a betegség emberről emberre is képes terjedni.

Világméretű riasztáson gondolkodnak

Aggasztó jel, hogy a vírus Mexikóban nem a gyenge, idős embereket, és nem is a fiatal gyerekeket támadta meg, áldozatainak többsége életerős, egészséges felnőtt - állapította meg a WHO. Ez azért riasztó az egészségügyi szakértők számára, mert a hagyományos influenzafertőzés általában a 60 év feletti és a 3 év alatti korosztály számára szokott életveszélyes lenni, a középkorú felnőtteket pedig a nagy járványok vírusai szokták tizedelni, mint amilyen az 1918-as spanyolnátha-járvány volt.

A mexikói helyzetre való tekintettel a WHO szakértő bizottságot hív össze, és valószínűleg az influenza világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztását hármasról négyes fokozatra emeli. Ez azt jelenti, hogy emberről emberre terjedő új vírust fedeztek fel: ezt a riasztási szintet még az utóbbi évek H5N1-es madárinfluenza-fertőzései sem ütötték meg.