Vágólapra másolva!
Nem szerzett kétharmados többséget a Dél-afrikai Köztársaságban tizenöt éve kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus, azonban így is fölényes győzelmet aratott a parlamenti választásokon. A következő elnök így minden bizonnyal a párt vezetője, a korábban korrupcióval vádolt Jacob Zuma lesz. A választók csaknem 80 százaléka szavazott.
Vágólapra másolva!

Hajszál híján, de nem szerzett kétharmados többséget az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a dél-afrikai parlamenti választásokon, bár fölénye így is elsöprő - írja a BBC. A szombat délután hivatalosan is megerősített végeredmény szerint az ANC 65,9 százalékot szerzett, míg fő ellenfele, a Demokratikus Szövetség (DA) 16,68 százalékot kapott, harmadik helyen a Népi Kongresszus (COPE) végzett 7,2 százalékkal.

A független választási bizottság megerősítette az adatokat: az ANC 264 helyet kap a 400 fős parlamentben, miután 11,65 millióan szavaztak rá a 17,68 millió jogosultból. A DA 67, a COPE 30 főt küldhet a törvényhozásba, míg az Inkatha Szabadság Párt 4,56 százalékkal 18 helyhez jutott.

Az eredmény kihirdetése után Jacob Zuma, az ANC elnöke kijelentette: "nem lesznek meglepetések a következő kormányzat akcióprogramjában", az "igazságos, fenntartható és mindenkit átfogó növekedés politikáját fogják folytatni". Zuma a távirati iroda szerint ezt az üzleti élet megnyugtatására mondta, amely az alkotmány számára előnytelen átírásától tartott kétharmados többség esetén.

A másfél évtizede kormányzó ANC a 2004-es választáson még közel hetven százalékot szerzett, akkori pozíciójához képest most elvesztette Western Cape tartományt, amely a Helen Zille vezette DA kezébe került. Annak, hogy a párt elveszítette eddigi kétharmados többségét, azért van jelentősége, mert ekkora többség szükséges az alkotmány módosításához. Jacob Zuma ugyanis az ellenzék szerint erre készült, többek között azért, hogy így akadályozza meg állami vezetők felelősségre vonását. Zuma ellen korábban korrupció, pénzmosás, adócsalás és csalás gyanúja miatt büntetőeljárás folyt, amelyet április elején szüntetett be a főállamügyészség.

A BBC tudósítása szerint az ANC hívei országszerte nagy ünneplésbe kezdtek. Helen Zillét ugyancsak hősnek kijáró fogadtatásban részesítették, mikor hazatért Fokvárosba. Zille azt mondta, készek arra, hogy koalícióra lépjenek. Elemzők szerint ez a Népi Kongresszussal képzelhető el, amelynek hívei a lemondásra kényszerült korábbi államfő, Thabo Mbeki támogatói.

Mivel a Dél-Afrikai Köztársaságban a nemzetgyűlés választja meg az ország elnökét, az ANC győzelme alapján biztosnak tűnik, hogy Zuma lesz az új államfő. A honatyák május 6-án tartanak rendkívüli ülést az új államfő megválasztására.

A három nappal ezelőtt rendezett választáson 77,3 százalékos volt a részvételi arány. Az apartheid-korszak 1994-es lezárása óta ez volt a negyedik, legnagyobb versengést hozó választás, amelyen nagyon magas, közel 80 százalékos volt a részvételi arány.