Közösen indították az EP-kampányt az európai szocialisták

Vágólapra másolva!
Száznapos intézkedési programot és emberközpontú, "szociális Európát" ígértek az EP-választásokra készülő európai szocialista pártok közös kampánynyitójukon. A 27 tagállam szocialistái együtt kezdték meg a kampányolást a franciaországi Toulouse-ban.
Vágólapra másolva!

Közös kampánynyitóval kezdték az EP-választásokra való felkészülést az Európai Unió szocialista pártjai. Az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) kampánynyitó nagygyűlését a dél-franciaországi Toulouse-ban tartották, ahol összegyűltek a 27 uniós tagállam - köztük Magyarország - szocialista pártvezetői és listavezetői.

A kampánynyitó nagygyűlésen a házigazda Franciaország Szocialista Pártjának főtitkára, Martin Aubry azt mondta, hogy a szocialisták nem csak új szociális modellt, hanem konkrét intézkedéseket tartalmazó száznapos programot is javasolni fognak, ha többséget szereznek a júniusi választásokon az Európai Parlamentben. Aubry európai szintű gazdaságélénkítő és pénzügyi szabályozó intézkedéseket ígért.

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke pedig valódi válságkezelő ipari stratégiát sürgetett 2010-re és 2011-re. "Ha Európában nem teszünk többet, 2010 tavaszán 27 millió munkanélküli lesz" - hangoztatta a dán politikus, aki szerint elfogadhatatlan a különbség aközött, amit eddig Európa, illetve az Egyesült Államok tett a válságkezelés érdekében.

A Magyar Szocialista Pártot a rendezvényen Göncz Kinga, a párt listavezetője, Lamperth Mónika, az MSZP EP-kampányának politikai irányítója, és Gurmai Zita, a párt európai parlamenti képviselőjelöltje képviselte. Gurmai a rendezvényről nyilatkozva az MTI-nek azt mondta, hogy a szocialisták az eddigieknél jóval stabilabb és biztonságosabb szociális Európát szeretnénk, amelynek középpontjában az emberek állnak.

Az EP-ben jelenleg az Európai Szocialisták Pártja a második legnagyobb frakciót adja, a legtöbb képviselővel az Európai Néppárt rendelkezik.