Eltévedt kisrepülő okozott riadalmat Washingtonban

Vágólapra másolva!
Lezárták a washingtoni Fehér Házat, és elkezdték kiüríteni az amerikai törvényhozás épületét is, mert egy kisrepülő tévedt a kormányzati épületek körüli tiltott zónába. A navigációs hiba miatt eltévedt repülőt végül vadászgépek és helikopterek kísérték egy közeli repülőtérre
Vágólapra másolva!

Egy eltévedt kisrepülőgép okozott riadalmat a washingtoni Capitoliumban és a Fehér Házban: az egymotoros gép berepült amerikai szövetségi törvényhozás épülete körüli tiltott zónába. A védett épületeket megközelítő repülő miatt az amerikai hatóságok hozzáfogtak a Capitolium kiürítéséhez, és rövid időre lezárták a Fehér Házat is péntek kora délután.

A fenyegetést percek alatt megszüntették: a légierő két F-16-os vadászgépe és a határőrség két helikoptere egy közeli, marylandi repülőtérre kísérte a tiltott zónába tévedt kisgépet. Mint kiderült, a Cessna 180-as repülőgép navigációs hiba miatt tért el a menetiránytól - közölte Gil Bauserman, a marylandi repülőtér tulajdonosa. Elmondta, hogy ilyen eset már többször előfordult, és a washingtoni légtérzárat biztosító repülők még sosem fogtak el terroristát, csak olyan ártatlan pilótákat, akik véletlenül repültek be a tiltott övezetbe.

A hadsereg északi parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy a felküldött helikopterek érintkezésbe léptek a pilótával, aki feleségével az északi Maine államból a délebbre fekvő Észak-Karolina felé tartott, hogy lányát meglátogassa. A kisrepülő a Capitolium zárt légterének megsértése után a helikopterek felszólítására útirányt váltott, és Indian Head repülőterén landolt.

A 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok elleni repülőgép-eltérítéses terrormerényletek óta minden olyan esetben, amikor valamely jelentősebb kormányépületet azonosítatlan repülőgép közelít meg, magas fokú riadókészültség lép életbe.