Síita zarándokokat ölt két öngyilkos robbantó Bagdadban

Vágólapra másolva!
Legalább hatvan halálos áldozata van annak a kettős merényletnek, amelyet egy zsúfolt síita szentély ellen követtek el öngyilkos merénylők Bagdadban. Az áldozatok között sok iráni zarándok volt. A detonációban legalább 127-en sérültek meg.
Vágólapra másolva!

Legalább hatvan halálos áldozata van annak a kettős robbantásnak, amelyet pénteken követtek el Bagdadban, az egyik legfontosabb síita szentély közelében. A merényletnek legalább 127 sérültje van. A detonáció akkor történt, amikor az emberek a pénteki imához gyülekeztek a Kadimíja városrészben lévő Músza al-Kadim Imám mecsetnél.

A merénylők alig pár perces különbséggel hozták működésbe a testükre szerelt pokolgépet a zsúfolt szentély két kapuja közelében. Az áldozatok jelentős része - körülbelül 25 ember - iráni zarándok volt.

Irakban, ahol tavaly jelentősen csökkent az erőszakos cselekmények száma, az utóbbi napokban több súlyos merényletet is elkövettek. Csütörtökön két helyen is robbantottak. Bákubában ugyancsak főleg iráni áldozatai voltak egy öngyilkos merénylőnek, aki egy étterem mellett robbantotta fel magát. Ez a detonáció legalább 56 ember életét oltotta ki. Ugyanazon a napon Bagdadban 28 embert ölt meg egy másik öngyilkos robbantó, aki menekült családok segélycsomagra váró csoportja közé furakodott be.

Az iraki egészségügyi minisztérium friss, kórházak és halottasházak adatai alapján összeállított statisztikája szerint 2005 - az iraki erőszakhullám elharapózása - óta összesen több mint 87 ezer iraki vesztette életét merényletekben.