Vágólapra másolva!
Nemi erőszakkal vádolták, azt hiszi, hogy a zuhany megvéd a HIV ellen, és a korrupció árnyéka is rávetül - ő Jacob Zuma, aki Afrika legerősebb országának, a Dél-afrikai Köztársaságnak lesz az elnöke, miután pártja megnyerte a választásokat. A szabadságharcos múltú Zuma botrányait sokan megbocsátják a politikus közvetlensége miatt.
Vágólapra másolva!

Minden bizonnyal a jelenleg is kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) pártjának színeiben induló Jacob Zuma lesz a Dél-afrikai Köztársaság következő elnöke. Pártja a szombaton bejelentett végeredmény szerint 65,9 százalékkal megnyerte a választásokat, de nem érte el a kétharmados többséget. Ennek azért van jelentősége, mert ekkora többségre van szükség az alkotmány módosításához. Az ANC-t irányító Zuma az ellenzék szerint erre készült, többek között azért, hogy így akadályozza meg állami vezetők felelősségre vonását. A leendő elnök ugyanis éppen csak elkerülte, hogy egy perrel a nyakán érjen a választási finishbe.

Közvetlenül a választások előtt, április elején a dél-afrikai főállamügyészség beszüntette a Zuma ellen nyolc éve folyó büntetőeljárást. Zumának korrupció, pénzmosás, adócsalás és csalás vádjával kellett volna bíróság elé állnia augusztus 25-én. A főügyészség egy telefonfelvételre hivatkozva ejtette a vádakat, mondván, a vizsgálatba beavatkozott a politika: a vádakat legfőbb riválisa, az egykori államfő, Thabo Mbeki manipulálta. Mbekit az ANC végrehajtó bizottsága 2008-ban hívta vissza elnöki posztjáról.

Az alapvád szerint 1999 és 2005 között, amikor Zuma az ország alelnöke volt, kenőpénzt fogadott el a francia Thales hadiipari cég dél-afrikai leányvállalatától, és cserébe azt vállalta, hogy meghiúsít egy vizsgálatot, amely a leányvállalat ellen indult különféle pénzügyi szabálytalanságok gyanújával. Zuma mindvégig ártatlanságát hangoztatta. A zulu törzsbe tartozó politikus a bíróság döntését győzelemként ünnepelte, noha pártja biztosította róla: akkor is mögötte áll a választásokon, ha a per folytatódik.

"Nem felejtette el, honnan jött"

Jacob Zuma alaposan megosztja a közvéleményt nemcsak korrupciós, hanem szexuális erőszakkal kapcsolatos botrányaival is. Milliós tábora szerint ugyanakkor karizmatikus, melegszívű és joviális vezető, éppen a korábbi államfő ellentéte, akit visszafogottnak és túlságosan is kiműveltnek tartottak. Vele szemben Zuma az impulzív, vad erő megtestesítője: "olyan típusú ember, aki nem veszi fel az intellektuális király szerepét" - mondta a BBC-nek egyik híve.

Sokak szerint Zuma egyszerűen zulu gyökereinek túlhangsúlyozásából kovácsolt magának politikai tőkét - a becslések szerint 11 millió dél-afrikai tartozik ehhez a népcsoporthoz. "A politikai gyűléseken felveszi az állatbőröket, és félmeztelenül ugrál és énekel. A vidéki zulu törzsekben valóban hordanak állatbőröket a törzsi szertartásokon, de a városokban ez nem jellemző" - mondta az [origo]-nak Frida Márta, aki tíz éven át élt Fokvárosban, ahonnan februárban költözött haza.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=aahxgle8tQR2XAfp

Jacob Zuma a gépfegyverét követeli egy népszerű kampánydalban

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung johannesburgi tudósítója szerint Zuma retorikája és viselkedése egyértelműen a kisembert, a vidéki lakosságot célozza meg: híres például arról, hogy gyakran visszatér születésének színhelyére, a 3,5 milliós Durban bádogvárosába, hogy eledelét megossza a szegényekkel.

"Eleinte primitívnek tűnt, és nagyon ellenszenves volt, de valahogy a bőröd alá mászik. Talán azért, mert karizmatikus, látszik rajta, hogy jól érzi magát a bőrében, felvállalja, amit csinál. És biztosan sokaknak tetszik, hogy nem akar úgy tenni, mintha fehér lenne" - mondta róla Frida Márta.

Szegény gyerekkor

Hívei szerint egyik fő erénye, hogy nem felejtette el, honnan jött. Zuma gyerekkora nagy szegénységben telt: apja rendőr volt, aki hároméves korában meghalt, anyja bejárónői fizetéséből nevelte fel gyerekeit Durbanban. Amikor a fiú elég idős lett ahhoz, hogy munkába tudjon állni, egyebek mellett marhapásztorként kereste a kenyerét, iskolába alig-alig járt.

Az ANC-be 17 éves korában lépett be, amelynek katonai szárnyában lett aktív. Öt évvel később több társával együtt tíz év börtönre ítélték: a vádak szerint meg akarta dönteni az apartheid-kormányt. Az elkövetkező évtizedet abban a Robben-szigeten található börtönben töltötte, ahol a fajüldöző rezsim utáni Dél-Afrika első elnöke, Nelson Mandela is raboskodott. A fogság évei mindenesetre jót tettek Zuma intellektuális fejlődésének: fogolytársaitól írni és olvasni tanult.

Miután kiengedték, előbb mozambiki száműzetésbe vonult, később - kisebb kitérőkkel - Zambiába ment. 1990-es hazatérésekor már az ANC első emberei közé tartozott. 1994-ben a párt megnyerte az első demokratikus választásokat, majd Nelson Mandela lett az elnök, akit Mbeki váltott. Mellette Zuma a helyettesi szerepbe kényszerült egészen 2007 decemberéig, amikor is az ANC őt választotta meg új elnökének. Az ANC 2008 szeptemberében szólította fel Mbekit, hogy mondjon le államelnöki hivataláról. Mbeki ezt követően kivált a pártból, és megalapította a Népi Kongresszust(Cope), amely 7,42 százalékkal harmadik lett a választásokon, a 16,66 százalékot elért Demokratikus Szövetség (DA) után.

Zuma botrányai

Ellenfelei Zumát főleg tanulatlanságáért ostorozzák és nem értik, hogyan kerülhet a kontinens legjelentősebb államának élére olyan vezető, aki négy feleséggel (az ötödik meghalt) és 17 (egyes források szerint 18) gyerekkel a poligámia megtestesítője. "A poligámia ma már a városokba költözött modern zulukra sem jellemző és ez politikus társainak is ciki. Akik modernizálódni akarnak, nem építenek erre" - mondta Frida Márta. Zuma ugyanakkor büszkén hangoztatja úton-útfélen, hogy ő bizony nyíltan vállalja többnejűségét, szemben azokkal a politikusokkal, akik titokban tartanak szeretőket.

Zuma egyik leghírhedtebb ügye 2006-ban történt, amikor védekezés nélkül létesített szexuális kapcsolatot egyik párttársának HIV-pozitív lányával. A politikus az ügy tárgyalásán azzal érvelt, hogy az aktus után azonnal lezuhanyozott, hogy elkerülje az AIDS-fertőzést. Zumát felmentették, ellenlábasai szerint az esetnek köszönhetően sok női szavazót vesztett, a karikaturisták viszont minden korábbinál nagyobb érdeklődéssel fordultak felé. Frida Márta szerint ugyanakkor Zuma minden egyes botrányát nagy szimpátiatüntetések követték Fokvárosban.

Sokat idézik az a kijelentését is, amely szerint ránézésre meg tudja állapítani egy nőről, akar-e vele hálni. Szokott azzal is kérkedni, hogy fiatalkorában minden homoszexuális embert gondolkodás nélkül orrba vágott.

A BBC szerint ellenzői attól tartanak, hogy Zuma populizmusa túl messzire fog menni, ami egy idő után nem csupán abban nyilvánul majd meg, hogy fennhangon énekli a "Hozzátok a géppuskámat" kezdetű kampánydalt. William Gumede, egy Johannesburgban élő politikai elemző a BBC-nek azt mondta: "Nagy valószínűséggel Zumának már nem lesz része abban a nászutas kiváltságban, amit az ANC korábbi kormányai élvezhettek. Ha nem teljesít, a szegények is ellene fognak fordulni."