50 ezer civil élete forog kockán Srí Lankán

Vágólapra másolva!
50 ezer ember életét veszélyeztetik a Srí Lankán folyó harcok az ENSZ becslései szerint. A kormánycsapatok és a tamil lázadók összecsapásai miatt csak a héten 100 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.
Vágólapra másolva!

Humanitárius segélycsapatot küld az ENSZ Srí Lankára, mivel a nemzetközi szervezet szerint az ázsiai országban 50 ezer ember életét veszélyeztetik a tamil lázadok és a kormánycsapatok összecsapásai - írja a BBC.

Az ENSZ arra kérte a srí lankai kormányt és az elszakadásért küzdő Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezetet, hogy függesszék fel a harcokat addig, amíg a háborús zónából kimentik a civileket. A kormány az ENSZ kérését elutasította, ahhoz viszont hozzájárult, hogy több segélymunkás mehessen be a konfliktus sújtotta övezetbe.

Az elmúlt hónapok harcaiban közel 6500 ember halt meg, 14 ezer pedig megsérült - olvasható egy ENSZ-dokumentumban, amelyet ugyan nem hoztak nyilvánosságra, de az egy külföldi diplomata révén eljutott pénteken az AP hírügynökséghez.

A negyedszázada tartó polgárháború hevessége fokozódott az utóbbi hónapokban. A kormányerők ugyanis kijelöltek egy keskeny, mintegy húsz négyzetkilométeres tengerparti földsávot a harcok elől menekülő emberek számára. A civilekkel együtt azonban az elszakadásért küzdő tamilok fegyveresei is oda menekültek.

Hétfőn a hadsereg áttörte a lázadók állásait a tűzszüneti övezetnek nyilvánított sáv szélén, menekülésre késztetve több mint 100 ezer polgári lakost. A felkelők szerint legkevesebb ezer civil halt meg ebben az összecsapásban, a vöröskereszt százakra teszi a halottak és sebesültek számát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda este azonnali fegyverletételre szólította fel a tamilokat, de a lázadók egyelőre nem reagáltak a világszervezet felhívására.