"Nem kegyelmezünk senkinek" - Rózsa Flores társait keresi Bolívia

Vágólapra másolva!
Senkinek nem kegyelmez a bolíviai kormány, aki az ország szétszakítására törekszik - nyilatkozta a dél-amerikai ország alelnöke, miután kiderült, hogy a Santa Cruzban múlt héten felszámolt nemzetközi csoport a keleti tartomány elszakadását készítette elő. A bolíviai rendőrség továbbra is körözi Eduardo Rózsa Flores csapatának szökésben lévő tagjait: a helyi lapok szerint a csoport összesen 17 főt tett ki. Meg nem erősített híresztelés szerint a rendőrség újabb két magyart fogott el, akik Rózsa Flores Eduardo csapatához tartoztak.
Vágólapra másolva!

A bolíviai kormány "irgalmatlan és könyörtelen lesz azokkal szemben, akik kezet emeltek Bolívia területi egységére" - jelentette ki Alvaro García Linera alelnök a helyi sajtó csütörtöki beszámolója szerint. A külföldön tartózkodó Evo Morales elnököt helyettesítő alelnök a minisztertanács szerdán tartott ülése után megfenyegetett mindenkit, aki támogatta Rózsa Flores Eduardót és csoportját.

A Santa Cruzban múlt héten agyonlőtt, kolumbiai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores egy tavaly rögzített titkos interjúban vallotta be, hogy Santa Cruz bolíviai tartomány függetlenségének kivívásáért utazik Dél-Amerikába, ahol önvédelmi hadsereget kellett felállítania. Flores megbízóiról nem árult el részleteket az interjúban, de az kiderült szavaiból, hogy a bolíviai kormánnyal szembenálló, gazdag és befolyásos személyek álltak mögötte.

A lelőtt magyar férfinek a bolíviai médiában mindenhol ismertetett tévé-interjújáról Alvaro García kijelentette, hogy az cáfolhatatlanul megerősíti a kormány előzetes információit a Santa Cruzban múlt héten felszámolt csoport "erőszakos, fegyveres, antidemokratikus és szeparatista céljairól". "A haza egységéről nem tárgyalunk. Nem kegyelmezünk senkinek, aki megpróbálta vagy megpróbálja szétszakítani a hazát" - jelentette ki a nemzethez intézett üzenetében az alelnök.

Egyben felszólította a bolíviai állampolgárokat, hogy siessenek a biztonsági erők segítségére a tények felderítésében, az ellenzéket pedig arra, hogy nyilvánosan vonja vissza azt a vádját, hogy a terrorelhárító akció csak "egy show, montázs és hazugság" volt. A bolíviai Los Tiempos napilap szerdán számolt be arról, hogy a bolíviai ellenzék továbbra is kétli az összeesküvésről hangoztatott hivatalos verziót, és az ügyet a kormány politikai és választási érdekében rendezett színjátéknak nevezi.

Tizenhét fős csapat Magyarországról

Az ABI bolíviai hírügynökség csütörtökön arról írt, hogy Rózsa Flores Eudardo vezetésével a "nemzetközi szélsőjobb" szivárgott be Bolíviába. Az ügynökség szerint Rózsa Flores Magyarországon toborzott, 17 fős zsoldos csoporttal jutott be tavaly szeptember és október között a dél-amerikai országba.

A bolíviai rendőrség különleges egysége szerint Rózsa Flores Eduardo az interneten toborozta csapatának tagjait. Ezzel kapcsolatban a helyi rendőrök kikérték az Interpol adatait is. A nyomozó csoport egyik tagja, Julio Larrea kapitány szerint a letartóztatott Tóásó Árpád és Mario Tadic Astorga azt vallotta, hogy a beszervezésük után a dokumentumaikat Rózsa Flores kezelte, és nem adta vissza nekik Bolíviában sem, hogy ne tudjanak hazatérni.

Alfredo Rada bolíviai belügyminiszter szerdán a Radio Erbolnak megerősítette, hogy a most felszámolt nemzetközi csoport két tagja még szökésben van, de abban bíznak, hogy egyikük hamarosan feladja magát. Józsa Mátyás, a Bolíviában tartózkodó argentínai magyar nagykövet csütörtök hajnalban az [origo]-nak azt mondta, hogy Bolíviában már olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint elfogták a két szökésben lévő embert, akik szintén magyar állampolgárok.

A bolíviai hatóságok közben nem csak Rózsa Flores társait, hanem támogatóit is keresik. "Rózsa Flores nem magányos kalandorként érkezett, gazdasági és politikai támasza volt Bolíviában, és a nyomozás előrehaladtával előkerülnek azok a nevek, akik csoportját támogatták" - állította Alfredo Rada. Anélkül, hogy bárkit is megnevezett volna, a miniszter olyan személyekről - köztük vállalkozókról - beszélt, akik készek bármire, hogy megvédjék korábbi előjogaikat és jelentős gazdasági érdekeiket.

A bolíviai kormány csütörtökön arról döntött, hogy katonai erősítést küld a Brazíliával és Paraguay-jal közös határaira, hogy megakadályozza az esetleges fegyverszállítmányok bejutását. Közben a terroristák elleni vádaskodás odáig fajult, hogy Rada szerdán egy fénykép alapján egy Santa Cruzi paintball-csapatot is terrorista sejtnek minősített.

Csak most kezdődött a nyomozás

Az állítólagos bolíviai fegyveres összesküvés felderítését irányító Marcelo Sosa ügyész szerint még csak a nyomozás elején, körülbelül a tíz százalékánál tartanak a hatóságok. Az El Deber című Santa Cruz-i lap csütörtöki beszámolója szerint például csak az előző nap folytatták le a helyszíni vizsgálatot a ballisztikai szakértők a város Las Americas nevű szállodájában, ahol a múlt csütörtöki rajtaütés lezajlott.

A rendőrség öt számítógépet is talált Rózsa Flores csapatának felszerelése között, ezeket is szakértők vizsgálják. Az El Deber szerint az ügyészek már benyújtották az engedélykérést a gépek felnyitásához, ami azt sugallja, hogy még nem kezdtek hozzá a vizsgálathoz. Korábbi sajtójelentések ugyanakkor már arról számoltak be, hogy a gépekből kinyertek fontos adatokat.

A törvényszéki orvostani vizsgálatot végző António Torrez a lapnak elmondta, hogy a múlt heti rajtaütésben megölt Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és Michael Martin Dwyer holttestének boncolási eredményét jövő kedden adja át a La Paz-i ügyészségnek. Közölte: megvizsgálták a két letartóztatottat, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot is, hogy megállapítsák, durván bántak-e velük a csuklyát viselő rendőrök, de a vizsgálat eredményéről nem adott ki információt.

Tóásó ügyvédje panaszt emelt

Ezügyben a fogva tartott Tóásó Előd ügyvédje, Rigoberto Paredes Ayllón az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottságánál emel panaszt, mivel a magyar fiatalember sérülései alapján egyértelmű, hogy elfogása után bántalmazta a rendőrség. Az El Deber Santa Cruz-i újság honlapja szerint, nemzetközi jogban is jártas egyetemi tanár csütörtökön közölte, hogy több szabálytalanságot fedezett fel a bűnvádi eljárás menetében.

Paredes beszámolt arról, hogy a hivatalból kirendelt ügyvéd hirtelen lemondott, miután Tóásót bezárták a San Pedro-i börtönbe. Mielőtt azonban ez megtörtént, megfellebbezte az előzetes letartóztatást elrendelő bírói végzést. A fellebbezésről korábban nem tudott Paredes, de szorgalmazni fogja annak elfogadását, mert szerinte védence legálisan lépett be Bolívia területére, őrizetbe vételekor nem volt fegyvere és nem állt kapcsolatban terrorista szervezetek sejtjeivel.

Wilma Argote, a hivatalból kirendelt ügyvéd az El Deber szerint feljegyzésben kérte az ügyben eljáró bírótól védence letartóztatásának megszüntetését. A dokumentumban arra hivatkozott, hogy Tóásó pusztán technikai segítségnyújtással foglalkozott, Rózsa Flores Eduardo szerződtette e munkára, és nem tudott Rózsa egyéb tevékenységeiről, amelyekkel a bolíviai kormányzat vádolja.

Továbbra sincs hivatalos tájékoztatás

Az igazságügyi minisztérium hírzárlatot rendelt el, mondván, hogy a sajtó kiforgatja a rendelkezésére bocsátott információkat - közölte Marcelo Sosa ügyész, hozzátéve, hogy Johnny Aguilera őrnagy, a nyomozók vezetője sem nyilatkozik a tömegtájékoztatási eszközöknek. A többpárti parlamenti vizsgálóbizottság csütörtökre maga elé idézte Marcelo Sosa vezető ügyészt és Johnny Aguilera őrnagyot, a nyomozócsoport vezetőjét, de a meghallgatás eredményéről nem közöltek semmit.

A bolíviai hatóságok az egyre sűrűbb vádak és nyilatkozatok ellenére továbbra sem adtak hivatalos tájékoztatást Magyarországnak sem a dél-amerikai országban lelőtt vagy őrizetbe vett magyar állampolgárokkal kapcsolatban - közölte az ügyben La Pazban eljáró Józsa Mátyás csütörtökön az MTI-vel. A diplomata mindenképpen szeretné elérni, hogy a bolíviai hatóságok hivatalos formában, írásban tájékoztassák az ügyről Magyarországot, amely eddig csak a sajtóból értesült a fejleményekről.

Józsa Mátyás előzőleg La Pazban sajtótájékoztatón ismertette a magyar Külügyminisztériumnak az üggyel kapcsolatos álláspontját. Eszerint Magyarország konzuli ügyként kezeli az esetet, a magyar állam nem tud felelősséget vállalni magánemberek tetteiért, de mindenfajta konzuli segítséget megad az érintetteknek. Budapest ezt várja el a bolíviai hatóságoktól is.

A magyar Külügyminisztérium pénteken közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban Eszerint nem tekintik a bolíviai különleges erők április 16-i akciójának áldozatul esett, illetve letartóztatott magyar állampolgár ügyét. A Külügy szerint elítélnek "minden olyan erőszakos fellépést, amely bármely ország demokratikus rendje ellen irányul." Magyarország semmilyen formában nem kíván beavatkozni Bolívia belügyeibe, és visszautasít minden olyan feltételezést, amely szerint magyar hivatalos szervek bármilyen formában támogatták volna az érintett magyar állampolgárokat bolíviai terveiben, tevékenységében.

A tárca ugyanakkor szeretné az eset részleteit minél hamarabb megismerni, ezért folyamatosan kapcsolatban áll a bolíviai hatóságokkal. "Bolíviai igény esetén készek vagyunk az együttműködésre az ügy mielőbbi tisztázása érdekében" - olvasható a közleményben.