Fegyveresek támadták meg Lesothó miniszterelnökét

Vágólapra másolva!
Fegyveresek, köztük a helyi hadsereg egyik katonája támadott rá Lesothó miniszterelnökére szerdán. A kis dél-afrikai ország kormányfője túlélte a merényletkísérletet.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek megpróbálták megölni szerdán az afrikai Lesothó miniszterelnökét - közölte a helyi kormány tájékoztatási minisztere. A Pakalitha Mosisili kormányfőt megtámadó merénylők a kormány szerint a hatalmat akarták megragadni a Dél-Afrikai Köztársaság területébe ékelődő parányi országban.

Mothetjoa Metsing tájékoztatási miniszter elmondta: fegyveresek hajnalban nyitottak tüzet a kormányfő házára a mintegy 2 millió lakosú alkotmányos királyság fővárosában. "Az incidensnek politikai oka volt. Vannak olyanok, akik a 2012-ben esedékes általános választások előtt át akarják venni a hatalmat" - mondta a miniszter az állami rádióban.

Három támadót - közöttük a lesothói hadsereg katonáját - a rendőrök agyonlőtték, két másikat a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek elmenekültek - jelentette a Harvest FM kereskedelmi rádió.

A 64 éves Pakalitha Mosisili 1998 óta vezeti a lesothói kormányt, előzőleg védelmi miniszter volt. Az 1998-as választásokat erőszakos cselekmények követték, amelyeket a dél-afrikai és a botswanai hadsereg közbelépésével sikerült leállítani. A 2007-es parlamenti választások után is több fegyveres merényletet követtek el politikusok ellen.