A brutális vallatások eredményeit bizonygatja a CIA

Vágólapra másolva!
Értékes információkhoz jutottak az amerikai hatóságok az olyan durva vallatási módszerekkel, mint a vízbe fojtást szimuláló vallatás - közölte az amerikai hírszerzési főnök. A CIA szerint ilyen módszerrel sikerült meghiúsítani egy repülőgépes merényletet. Barack Obama szerint elképzelhető, hogy eljárásokat indítanak majd a vallatások miatt.
Vágólapra másolva!

A terrorgyanús személyekkel szemben alkalmazott durva vallatási módszerek értékes információkat eredményeztek - írta Dennis Blairre, a 16 amerikai felderítő szervezetet felügyelő hírszerzési igazgatóra hivatkozva szerdai The New York Times.

A hírszerzési igazgató közleménye szerint a vallatók néhány esetben hasznos értesüléseket szereztek a kifogásolt technikákkal. Hozzátette: az Egyesült Államok tekintélyén azonban nagyobb csorba esett a vitatott technikák, közöttük a vízbe fojtást utánzó vallatás alkalmazásával, mint a belőlük származó lehetséges előnyök.

A CNS hírügynökség azt tudta meg a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), hogy éppen a vízbe fojtást szimuláló vallatással szedtek ki Halid Sejk Mohammedből - aki részt vett a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek megtervezésében - olyan információkat, amelyeknek alapján meghiúsítottak egy repülőgép-eltérítéses merényletnek. Utóbbinak a célpontja Los Angeles lett volna.

Az amerikai sajtó pálfordulásként értékelte, hogy Barack Obama amerikai elnök kedden közölte: nem zárja ki, hogy eljárást indítanak a Bush-kormány bizonyos tisztviselői ellen a vallatások ügyében. A szerdai USA Today szerint Obama ellentétbe került saját kabinetfőnökével és szóvivőjével. Korábban ugyanis Rahm Emanuel és Robert Gibbs is arról beszélt, hogy ilyen eljárások nem lesznek.