Bizonyítékokkal igazolná a bolíviai összeesküvést Morales

Vágólapra másolva!
Mégis hajlandó információt szolgáltatni a múlt heti bolíviai kommandós akcióról Evo Morales. A bolíviai elnök egy szerdai sajtótájékoztatón közölte, hogy fényképeket, videókat és más adatokat is hajlandó megmutatni a külföldieknek, hogy így bizonyítsa, valóban terrorcselekményre készült Santa Cruzban Rózsa Flores Eduardo és csapata.
Vágólapra másolva!

Hajlandó bizonyítékokat szolgáltatni Evo Morales bolíviai elnök arról, hogy a múlt héten Santa Cruzban felszámolt csoport valóban terrorista cselekményekre készült - írja a bolíviai Los Tiempos napilap. Morales korábban ingerülten utasította el a magyar, horvát és ír külügy kérdéseit, amelyek azt akarták tisztázni, hogy milyen körülmények közt ölte meg egy bolíviai kommandós egység a két ország állampolgárait a dél-amerikai országban. Az elnök most korábbi álláspontját megváltoztatva rábólintott arra, hogy nemzetközi bizottság vizsgálja meg a rajtaütéssel kapcsolatos adatokat.

Morales szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a bolíviai hatóságok hajlandóak fényképeket, videofelvételeket és internetes levelezéseket mutatni a kíváncsiskodó külföldieknek. Morales szerint ezek a bizonyítékok az állítólagos terrorista csoport tagjainak a tevékenységéhez köthetők, amelyet múlt kedden Santa Cruzban számoltak föl. Az akkori rajtaütésben lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi születésű Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, illetve ejtették foglyul a magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot.

"Egyáltalán nem félek, nem rejtegettünk semmit" - idézte Moralest a Los Tiempos. A bolíviai elnök egyúttal közölte: kormánya nem "profi vádaskodó, sértegető vagy rágalmazó szervezet". Tény ugyanakkor, hogy Morales kedden még arra tett utalást, hogy talán az állampolgárait annyira védő európai országok - köztük Magyarország - küldték Bolíviába az állítólagos terroristákat, szerdán pedig újabb csoportot, a bolíviai ellenzéket tette felelőssé az állítólag ellene szőtt összeesküvés kitervelésével.

A politikus szerint azok a "családok" tervelték ki az ellene készített merényletet, akik a 2005-ös választásokig a kezükben tartották a gazdasági és politikai hatalmat, Morales választási győzelme után azonban elvesztették azt.

"Ezek a csoportok, akik elvesztették a hatalmat, nem fognak maguktól visszavonulni" - mondta Morales. Szerinte az ellenzéki csoportok, miután nem tudták demokratikus eszközökkel eltávolítani őt a hatalomból, most új eszközhöz nyúltak, és hadsereget próbálnak állítani. Ez az állítás másképp értelmezve ugyan, de egybevág Rózsa Flores Eduardo utolsó interjújával, amelyben azt vallotta, hogy hadsereg felállítására hívták Santa Cruzba. Rózsa Flores szerint az új hadsereggel a tartomány függetlenségének kikiáltása után a kormányerők ellen kellett volna megvédeni az új országot.

A Los Tiempos szerint a bolíviai ellenzék továbbra is kétli az összeesküvésről hangoztatott hivatalos verziót, és az ügyet a kormány politikai és választási érdekében rendezett színjátéknak nevezi.