Bekeményít a külügy a Bolíviában lelőtt magyarok miatt

Vágólapra másolva!
A magyar külügyminiszter kedden már nem kérte, hanem követelte, hogy a bolíviai hatóságok adjanak hivatalos tájékoztatást a múlt heti rajtaütésről. A konzul helyett - aki hétfőn találkozott a letartóztatott Tóásó Előddel - már a Buenos Aires-i magyar nagykövet foglalkozik az üggyel. Csütörtökön terrorista összeesküvés gyanújával törtek rá Bolíviában öt külföldire, köztük magyarokra, hivatalos tájékoztatást azonban máig nem kapott a magyar külügy.
Vágólapra másolva!

Magyarország eddig csak kérte, most már követeli a bolíviai hatóságoktól a hivatalos tájékoztatást a múlt csütörtöki kommandós akcióval kapcsolatban - mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden első miniszteri sajtótájékoztatóján. "A történet mozaikjai nem illenek össze. Azok a körülmények, amelyeket a média közvetített, nem támasztják alá egy merénylet szervezésének körülményeit" - mondta Balázs Péter.

A tárcavezető szerint a helyszínre, a bolíviai Santa Cruzba érkező Buenos Aires-i magyar nagykövet együttműködik majd az ügyben szintén érintett ír kollégájával. Azt is felajánlotta, hogy Magyarország kész segíteni a román félnek a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában. Az írek által szorgalmazott nemzetközi vizsgálattal kapcsolatban Balázs Péter azt mondta: nem biztos, hogy ez szolgálja a legjobban az ügyet, jogalap a kétoldalú fellépéshez van.

Eddig a tiszteletbeli konzul foglalkozott az üggyel, a Buenos Aires-i nagykövetet azért küldték Bolíviába, mert "az egyik legtapasztaltabb diplomata a térségben", és Magyarország most már nagyon szeretne választ kapni az eseményekkel kapcsolatos kérdéseire - mondta az [origo]-nak Szelestey Lajos külügyi szóvivő. Szerinte nincs szó arról, hogy elégedetlenek a tiszteletbeli konzullal. A bolíviai események kapcsán azért nehéz eredményeket felmutatni, mert a bolíviai hatóságok "nem annyira kooperatívak", ezért tudott meg többet a sajtó, mint a magyar diplomácia - tette hozzá.

Bolíviában csütörtökön egy rendőrségi rajtaütés során lelőttek három embert, és kettőt őrizetbe vettek, mert a hatóságok szerint Evo Morales bolíviai elnök és más állami vezetők elleni merényletre készültek. Meghalt a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az ír Michael Dwyer és a romániai magyar Magyarosi Árpád. Két embert, a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztattak.

A letartóztatott magyarnál járt a konzul

Bartos Miklós, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja helyi idő szerint hétfőn a bolíviai fővárosban meglátogatta Tóásó Elődöt, akit terrorista összeesküvés gyanújával tartanak fogva. A konzul elmondta, hogy a magyar férfit továbbra is a főváros San Pedro börtönében őrzik, ahol egyszemélyes cellában helyezték el, ellátása lényegében kielégítő.

Bartos Miklós az előzetesben fogvatartott magyar férfivel mintegy 20 percen át tudott beszélni Tóásó ügyvédjének a társaságában. Szerinte a fogvatartott hangulata viszonylag jó. A konzul szerint továbbra sem világos, hogy mivel vádolják a férfit, mert a rendőrségi vizsgálat még nem zárult le.

A 24 Óra című megyei lap keddi számában azt írta, hogy Tóásó Előd korábban Tatabányán, a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tanára volt, informatikát oktatott. Az iskolában azt mondták róla: megvolt a tanításhoz szükséges képesítése, az erkölcsi bizonyítványával se volt probléma, és nem viselkedett szélsőségesen. Távozása után egy bankba ment dolgozni, onnantól kezdve nem tartották vele a kapcsolatot. Volt diákjai rendes embernek tartották, aki első ránézésre zárkózottnak tűnt, de nagyon emberségesen tanított.

Nem tűntek gyanúsnak

A lelőtt ír, Michael Dwyer biztonsági őrként dolgozott, és műszaki tanulmányokat folytatott hazájában az Irish Times ír napilap szerint. A 24 éves férfi családjához közeli forrásoktól úgy tudja a lap, hogy Dwyer azért utazott Bolíviába, hogy részt vegyen egy biztonsági őri munkához kapcsolódó, három hónapos képzésen. Az Irish Timesnek ugyanakkor biztonsági cégek világát jól ismerő források azt mondták, soha nem hallottak arról, hogy valaki Bolíviába utazzon Írországból efféle tréningre. Az ír újság azt írta, Rózsa Flores Eduardo ajánlhatott munkát Dwyernek.

Kedden az El Deber című bolíviai újság internetes kiadása arról számolt be, hogy egy nappal korábban jelentkeztek a bolíviai kommandósakcióban meggyilkolt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestéért, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást. A jelentésből nem derül ki, hogy pontosan kik jelentkeztek a tetemért, és az sem, hogy Romániába vagy Magyarországra szállítják a holttestet. A halottasházban már csak Magyarosi holtteste volt. Rózsa Florest családtagjai kikérték és pénteken eltemették szülővárosában, Santa Cruzban. A lelőtt ír holttestét szombaton adták ki az ír konzulnak, hogy hazaszállíttassa.

Az El Deber című lap kedden újabb részleteket közölt a lelőtt és letartóztatott emberekről. Mint írják, a rendőrség szerint a gyanúsítottak a kommandósakció helyszínén, a Las Américas szállodán kívül hosszabb időt töltöttek több más hotelben is. A csoportnak volt még egy tagja, akit egyelőre nem tudtak azonosítani. Az egyik szálloda alkalmazottai szerint "példásan", nagyon kulturáltan és udvariasak viselkedtek, semmi gyanúsat vagy szokatlant nem tettek, és a napi takarítás során sem vettek észre szobáikban semmilyen gyanús tárgyat. A nap nagy részében állítólag a szállodában maradtak, ritkán mozdultak ki, akkor is csak pár órára.