Elfogtak egy magyar EBESZ-megfigyelőt Dél-Oszétiában

Vágólapra másolva!
Elfogtak és rövid időre őrizetbe vettek egy magyar katonai megfigyelőt Dél-Oszétiában. A magyar tiszt és török társa az EBESZ megbízásából felügyelte a grúz-orosz fegyverszünetet, és azért vették őrizetbe, mert állítólag illegálisan lépett dél-oszét területre. A két ellenőrt rövid fogság után elengedték, az EBESZ elfogadhatatlannak nevezte az eljárást.
Vágólapra másolva!

Rövid időre őrizetbe vettek egy magyar és egy török EBESZ-megfigyelőt Dél-Oszétiában, a Grúziától tavaly függetlenedett egyik szakadár köztársaságában. A fegyvertelen katonai megfigyelők a grúz-orosz fegyverszünetet ellenőrizték a térségben az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet megbízásából.

A dél-oszétiai hatóságok azzal indokolták a magyar és a török ellenőr őrizetbe vételét, hogy azok illegálisan lépték át a grúz-dél-oszét határt. Eduard Kokoiti, a dél-oszét vezetés első embere közölte: a megfigyelők törvénytelenül léptek be Dél-Oszétia területére Chinvalitól délre, és ezért a határőrők vették őrizetbe őket. "Az EBESZ megfigyelők lépései provokatív természetűek voltak" - mondta Kokoiti az orosz Interfax hírügynökségnek.

Az EBESZ közleménye szerint a két megfigyelőt kedd reggel fogták el Nikozi község mellett, a Dél-Oszétia és Grúzia közti adminisztratív határtól délre - írja a BBC. A szeparatista köztársaság hatóságai előbb a dél-oszét fővárosba, Chinvailba vitték őket, majd két és fél óra fogvatartás után szabadon engedték mindkét ellenőrt.

Az EBESZ soros elnöke, Dora Bakojannisz görög külügyminiszter "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte az ellenőrök elleni fellépést. "Megkönnyebbültem, hogy a két katonai megfigyelő tisztet elengedték, de az őrizetbe vételük teljesen elfogadhatatlan volt, és szükségtelenül növeli a feszültséget a régióban" - idézte Bakojanniszt a BBC. "Fontos, hogy mindegyik fél konstruktívan cselekedjen, és hozzájáruljon a biztonsághoz" - tette hozzá a görög külügyminiszter, aki szerint az eset jelzi, hogy az akadálytalan ellenőrzés kereteit jobban meg kell határozni.

Februárban egyszer már szintén őrizetbe vettek két EBESZ-megyfigyelőt a szeparatisták, mivel állítólag ők is betévedtek a dél-oszét területre. Akkor három órán át tartották fogva a fegyvernyugvást felügyelő ellenőröket.

EBESZ-megfigyelők 1992 óta tevékenykednek Grúziában, a tavalyi katonai konfliktus óta azonban a dél-oszét hatóságok rendre akadályozzák a munkájukat. A térségben több ezer katonát állomásoztató Oroszország szintén kifogásolja a megfigyelők jelenlétét. Oroszország és Grúzia tavaly augusztusban vívott rövid de heves harcokat a Kaukázusban, miután Grúzia fegyverrel próbálta visszaszerezni az irányítást kért szakadár területe, Abházia és Dél-Oszétia fölött. Az orosz beavatkozás után a területek elszakadtak Grúziától, de csak Oroszország ismerte el őket szuverén államként.