Cheney büszke a brutális vallatások eredményeire

Vágólapra másolva!
Dick Cheney korábbi amerikai alelnök szerint meg kell ismertetni az amerikai néppel a CIA sokat támadott, kegyetlen kínzási módszereinek eredményeit - írja a BBC. Barack Obama amerikai elnök jelezte, kivizsgálják a visszaéléseket, de a kegyetlen vallatásokban részt vevők kilétét nem fedik fel.
Vágólapra másolva!

Dick Cheney, az előző amerikai kormány alelnöke hibának nevezte azt, hogy nyilvánosságra hozták a CIA fogolyvallatási technikáit - írja a BBC. Cheney legfőbb problémája az, hogy félrevezető az adatok publikálása, mert azok nem számolnak be a kínvallatásokkal elért "sikerekről".

"Az egyik dolog, amit kissé zavarónak találok ennél a mostani közzétételnél, az, hogy kiadják a hivatalos jegyzőkönyveket - mondta a volt alelnök az amerikai Fox News hírcsatornának. -, [...] de nem adják ki azokat a feljegyzéseket, amelyek erőfeszítéseink sikerét mutatják."

Cheney fájlalta az interjúban, hogy azokat a jelentéseket nem hozzák nyilvánosságra, amelyek a vallatások eredményeit részletezik. Szerinte fel kéne oldani ezek titkosságát is, az amerikai népnek meg kell ugyanis adni a jogot, hogy maga döntse el, megérték-e a kínzások.

Obama büszke

Nincs választás, ki kell vizsgálni a Bush-adminisztráció idején történt visszaéléseket - jelentette ki a kínzásokról Barack Obama amerikai elnök, amikor ellátogatott pár napja a CIA Washington melletti központjába. A látogatással a BBC szerint a CIA-t ért sok támadás miatti meggyengült belső morált próbálja helyreállítani Obama. Nehéz idők elé néz a CIA - mondta -, de számíthat a teljes támogatására.

"Ne kedvetlenítsen el senkit sem, hogy beismertük, potenciálisan elkövettünk néhány hibát" - fogalmazott az elnök. Szerinte az ország tanult ebből, és ő büszke rá, hogy egy olyan ország elnöke lehet, amely képes ezzel szembenézni. A CIA-t is úgy emlegette, mint azt a szervezetet, amelyre büszke lehet az Egyesült Államok népe. Obama a múlt csütörtökön azt mondta, nem vizsgálják ki, hogy konkrétan mely ügynökök voltak érintettek a brutális vallatásokban, így vádat sem emelnek ellenük.

Április 16-án hozták nyilvánosságra a CIA kínzásairól felvett jegyzőkönyveket. A vízbefojtás-imitáló technika különösen kedvelt volt a CIA vallatótisztjei körében: a New York Times szerint 266-szor alkalmazták az al-kaidás gyanúsítottak megtörésére. Megszokott módszer volt még az egyhetes alvásmegvonás vagy a meztelenre vetkőztetett foglyok kényelmetlen és fájdalmas pozitúrákba rendezése.