Lovagrend bérelt ügyvédet Bolíviában Tóásó Elődnek

Vágólapra másolva!
A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend fogadott fel megbízhatónak mondott bolíviai ügyvédeket a múlt csütörtökön Santa Cruzban elfogott Tóásó Előd védelmére. Tóásót, a kommandós akcióban lelőt Rózsa Flores Eduardo társát terrorizmussal vádolják a bolíviai hatóságok, a lovagrend pedig humanitárius akció keretében kelne a védelmére.
Vágólapra másolva!

Az egyik legjobb bolíviai ügyvédi irodát bízta meg a dél-amerikai országban terrorizmus vádjával letartóztatott Tóásó Előd védelmére a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Külügyminisztériuma - mondta az [origo]-nak Nagy Károly András, a lovagrend magyar külügyminisztere kedd este. A Magyarországon rendkívül aktív szervezet, amelynek Dél-Amerikában is sok tagja és támogatója van, egy hozzá közelálló ügyvédi irodát kért meg a kint elfogott magyar védelmére. (A Magyarországon működő lovagrendekről itt olvashat.)

A lovagrend külügyminisztere szerint egy nagy magyar napilap újságírója javasolta Tóásó Előd családjának, hogy a lovagrend segítségét kérjék. Nagy Károly András azt mondta, hogy a kint elfogott magyarnak nem volt semmilyen köze a lovagrendhez, humanitárius misszió keretében próbálnak neki segíteni.

A lovagrend a külügyminiszter szerint felvette a kapcsolatot a bolíviai kormánnyal, a magyar külüggyel és latin-amerikai kapcsolataival is. Azért kerestek odakint saját ügyvédet, mert a hivatalból kirendelt védőt elfogult, kormányhű embernek tartják, aki nem tudja hitelesen védeni a terrorizmussal vádolt magyart. A lovagrend által megbízott ügyvédek állítólag már beszéltek is a börtönben ülő magyar férfivel.

Hisznek az ártatlanságában

Nagy Károly András azt állította, hogy Tóásó Előd gyakorlatilag napok óta éhezett a börtönben, mivel a bolíviai börtönökben az ételért is fizetni kell, neki azonban nem volt pénze. Ezt az információt más forrásból nem erősítették meg, a lovagrend külügyminisztere ugyanakkor közölte: sikerült juttatniuk pénzt az elfogott férfinek, így ez a probléma már megoldódott.

A lovagrend külügyminisztere azt is elmondta, hogy tudomásuk szerint a súlyos vádak miatt az ügyet egyelőre államtitokként kezelik Bolíviában, ezért 10 napig még az ügyvédek sem férhetnek hozzá az üggyel kapcsolatos iratokhoz. Tóásó kilátásairól annyit mondott, hogy az országban nincs sem halálos ítélet, sem tényleges életfogytiglan, így legrosszabb esetben 30 év börtönt kaphat a magyar fiatalember. Hozzátette ugyanakkor, hogy az általuk megbízott ügyvédek és "sok befolyásos bolíviai" is meg van győződve Tóásó ártatlanságáról, aki a korábbi hírekkel ellentétben semmilyen bűncselekményt nem ismert el.

"Csak egy bicska volt nála"

Nagy Károly András az állítólag Tóásótól származó információk és más források alapján azt mondta, hogy egyértelműen nem volt semmiféle tűzharc a magyarok megölése, illetve elfogása idején. "Az ajtót berobbantották, rájuk törtek, miközben náluk semmi fegyver nem volt, csak egy bicska" - állította, hozzátéve, hogy bár tájékozódtak az elfogás körülményeiről, további részleteket Tóásó érdekében nem árulnak el.

A lovagrend a következőkben Tóásó Előd védelmére koncentrál, például segít összegyűjteni azokat az iratokat, amikre a tárgyaláson szükség lehet. Kérték például, hogy a magyar hatóságok soron kívül állítsanak ki erkölcsi bizonyítványt, hogy cáfolni lehessen a bolíviai híreszteléseket, miszerint Tóásó büntetett előéletű, és számítógépes csalásokkal szerzett pénzt az állítólagos terrorakciókra.