Amerikába vitték a tizenéves szomáliai kalózt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokba vitték hétfő este azt a szomáliai kalózt, aki egyedül túlélte azt a rajtaütést, amely során amerikai katonák szabadítottak ki kalózok fogságából egy amerikai hajóskapitányt. A mindössze 16 éves fiúnak a kalózkodás vádjával kell szembe néznie.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint hétfőn késő este érkezett meg New Yorkba a kalózkodással gyanúsított szomáliai Abde Wale Abdul Kadhir Muse. A megbilincselt fiatalt számos rendőr kísérte. Ő az első kalóz több mint egy évszázada, akit kalózkodás miatt állítanak bíróság elé - írja a BBC.

A fiú anyja Barack Obama elnöktől kérte Muse szabadon bocsátását arra hivatkozva, hogy fia ártatlan, és mindössze 16 éves. Szerinte a kalózok csak felhasználták a fiatalkorú fiút. Ha mégis eljárás indul ellene, akkor szeretne mellette lenni - tette hozzá a BBC szomáliai tudósítójának. Egy bírósági tisztviselő azonban azt közölte, hogy a fiatalember elmúlt 18 éves, vagyis nincs szükség különleges eljárásra, hogy bíróság elé állítsák.

Szomáliai kalózok még április 8-án foglalták el a Maersk Alabama amerikai teherhajót, majd Richard Phillips kapitányt napokig fogva tartották. Végül amerikai katonák szabadítottak ki április 12-én, az akció során több kalózt lelőttek. Az életben maradt fiúnak kalózkodás vádjával kell szembe néznie, kedden áll egy New York-i szövetségi bíróság elé.