A magyarok is kivonultak a rasszizmus-konferenciáról

Vágólapra másolva!
Több ország - köztük Magyarország - képviselői is kivonultak az ENSZ rasszizmus-ellenes konferenciájáról, miután Mahmúd Ahmedinedzsád iráni azt mondta, a zsidó telepeseket Amerika és Európa küldte a Közel-Keletre, hogy rasszista államot hozzanak létre a megszállt Palesztina területén. Több nyugati állam már korábban bojkottálta a konferenciát.
Vágólapra másolva!

A nyugati diplomaták kivonultak az ENSZ rasszizmus-ellenes genfi konferenciájáról, miután Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök rasszistának nevezte Izraelt - írja a BBC. Az iráni elnök beszédét már az elején "Rasszista!" bekiabálásokkal megzavarta két, színes parókat viselő tiltakozó, akik meg is dobálták Ahmedinedzsádot, majd a biztonságiak kivezették őket a konferenciateremből.

Ahmedinedzsád ezután arról beszélt, hogy a zsidó telepeseket Amerika és Európa küldte a Közel-Keletre, hogy rasszista államot hozzanak létre a megszállt Palesztina területén. A nyugati diplomaták ekkor vonultak ki, a bennmaradók egy része megtapsolta az iráni elnököt. A kivonuló francia nagykövet gyűlöletbeszédnek nevezte Ahmedinedzsád szavait. A magyar képviselők is kivonultak - mondta az [origo]-nak Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A BBC helyszíni tudósítója szerint a kivonulás katasztrofális az ENSZ számára, mely az igazságtalanság elleni globális összefogást akarta demonstrálni a konferenciával.

Több nyugati állam - köztük az Egyesült Államok, Kanada, Németország és Hollandia - bojkottálta a konferenciát, mert tartottak attól, hogy Ahmedinedzsád más politikusokkal együtt Izrael-ellenes és antiszemita kirohanásokra használja fel a találkozót.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vasárnap este egy telefonkonferencián tájékoztatta európai kollégáit. Azt mondta, bizonyos érdekek miatt ezzel a konferenciával is vissza fognak élni, ahogy ez 2001-ben, a dél-afrikai Durbanban tartott hasonló tanácskozáson történt. "Mi ezt nem tudjuk elfogadni" - indokolta a távolmaradást Steinmeier, aki szerint Németország csak megfigyelőket küld Genfbe.

A nyolc éve a Dél-afrikai Köztársaságban megrendezett első konferencián heves viták alakultak ki Izrael megítéléséről. A tanácskozás résztvevőinek egy része élesen el kívánta ítélni a palesztin területek megszállását, és az ottani lakossággal szembeni izraeli akciókat. Egyes közel-keleti államok és civil szervezetek egy, a cionizmust rasszizmusként elítélő nyilatkozatot próbáltak elfogadtatni a résztvevőkkel, ami miatt az Egyesült Államok és Izrael elhagyta a tanácskozást.

A vita újból fellángolt, amikor a mostani konferencia szervezői közzétették a zárónyilatkozat tervezetét, pedig abból kimaradt minden olyan utalás, amely az az arab-izraeli konfliktusra vonatkozott. Közel-keleti országok kérésére benn maradt ugyanakkor egy rész a vallási alapú gyűlöletről. Barack Obama amerikai elnök szerint a tervezet Izrael-ellenes nyelvezetet használ, ami "gyakran teljesen képmutató és kontraproduktív".

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár úgy nyilatkozott, hogy "mélységesen csalódott" a bojkott miatt. "Itt az idő, hogy világszerte harcot hirdessünk a rasszizmus ellen" - mondta a főtitkár, aki arra is figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági válság miatt megerősödhet a faji alapú gyűlölet. A konferenciát üdvözölte XVI. Benedek pápa is, aki határozott és következetes fellépést kért a rasszizmus ellen a nemzetközi közösségtől.