Belpolitikai manővereket gyanít a magyar külügy Bolíviában

Vágólapra másolva!
Már kedden Bolíviába utazik Argentínából a Buenos Aires-i magyar nagykövet a kommandósakcióban lelőtt, illetve elfogott magyarok ügyében. Hétfőn megszólalt az ügyben Balázs Péter külügyminiszter is, aki szerint lehet, hogy a helyi belpolitika eszközként használta a megölt magyarokat. A bolíviai szenátus ellenzéki elnöke szerint az állítólagos terroristacsoport ügye politikai választási manipuláció.
Vágólapra másolva!

Nem lehet kizárni, hogy bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak a magyarok csütörtökön Bolíviában - mondta Balázs Péter magyar külügyminiszter hétfőn Budapesten .

Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták az áldozatokat eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek - fogalmazott Balázs Péter a csütörtökön Santa Cruzban lelőtt magyarokkal kapcsolatban. Hozzátette: a kérdés igen sokrétű, s mivel az elnök személyéről van szó, "többféle változat is elképzelhető". A bolíviai hatóságok szerint a csütörtökön felszámolt csoport Evo Morales bolíviai elnököt akarta megölni.

A kérdésre, hogy szükség van-e nemzetközi vizsgálatra az ügyben, és adott esetben Magyarország részt venne-e ebben, Balázs Péter azt mondta: első megközelítésben ez egy konzuli ügy, egy kétoldalú probléma, nem látszik a kérdés nemzetközi dimenziója. A miniszter ugyanakkor hozzátette: "az már egy sokkal komplikáltabb kérdés, hogy miből csinálunk nemzetközi ügyet, milyen célból, milyen partnerekkel. Ezt alaposan meg kell nézni".

Bolíviában politikai manipulációról beszélnek

A magyar külügy gyanúját erősítheti a bolíviai szenátus ellenzéki elnökének, Óscar Ortiznak a hétfői nyilatkozata, amely szerint "politikai választási manipulációról" van szó, a történteket megpróbálják felhasználni az elnök javára, az ellenzék lejáratására. Ortiz azt mondta, hogy az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság elé kell vinni kivizsgálásra az állítólagos terrorista csoport múlt csütörtöki felszámolását, amelyet ő kivégzésnek nevezett.

"A kormány emberek kivégzésébe fogott, mert az már biztos, hogy nem volt lövöldözés, sem összecsapás, és egyébként sem lehet terrorral harcolni a terror ellen" - jelentette ki hétfőn. "Nincs bizalom a kormányban... komolyan kell dolgozni az igazság feltárásért... átláthatóságra van szükség a nyomozásban" - mondta a helyi sajtónak.

Magyar nagykövetet küldenek a helyszínre

Balázs Péter külügyminiszter közölte: intézkedett, hogy a Buenos Aires-i magyar nagykövet is utazzon a helyszínre Argentínából. Jelenleg a bolíviai tiszteletbeli konzul segíti a börtönbe került Tóásó Elődöt, akit a csütörtöki kommandósakcióban fogtak el a bolíviai hatóságok.

A Buenos Aires-i magyar nagykövet már kedden elindul a bolíviai fővárosba. Józsa Mátyás nagykövet telefonon az MTI-nek azt mondta, hogy a keddi közvetlen repülőjárattal utazik La Pazba, és előre láthatóan nyolc napig marad ott. A diplomata közölte, hogy a fogadását előkészítendő már felvette az érintkezést Bolívia Buenos Aires-i nagykövetével.

Az eljárást bonyolítja, hogy Bolívia részéről nem volt felkérés a jogsegélynyújtásra, és hivatalosan még most sem tájékoztatták a magyar hatóságokat az ügyről. Ezzel kapcsolatban Balázs Péter külügyminiszter azt mondta: ez a bolíviai hatóságokat minősíti, hogy 5 napja nem adtak tájékoztatást, a magyar fél ebben a helyzetben csak kérheti, követelheti az információk átadását.

Átkutatták Rózsa Flores magyarországi házát

Közben a hétvégén a magyar rendőrség átkutatta a Bolíviában megölt Eduardo Rozsa Flores szurdokpüspöki házát, ám - mivel az ott lefoglalt tárgyak vizsgálata még tart - azt nem közölték, mit találtak. A bejelentés arról szólt, hogy lőfegyverek, robbanóanyagok vannak a házban. Az MTI úgy tudja, a rendőrség lőfegyvereket foglalt le.

Szászvári Linda, a férfi barátnője hétfőn az MTI-nek azt mondta: Rózsa Flores Eduardo 2004-ben vette meg a szurdokpüspöki házat. Katona volt, aki gyűjtötte a katonai tárgyakat, relikviákat, töltényhüvelyeket és késeket is. "Ezért hiszik azt, hogy itt fegyverarzenál van" - tette hozzá.

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül támadtak Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén több emberre. Az akcióban - amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásának minősítettek - lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a magyar Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot.