Sláger lett Chávez Obamának adott könyvéből

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt bestseller lett a Latin-Amerika kizsákmányolásáról szóló könyv, melyet Hugo Chávez bolíviai elnök ajándékozott Barack Obamának az amerikai államok csúcstalálkozóján. Az Amazon eladási listájának jelenleg második helyén álló könyvet azonban Obama valószínűleg nem tudja majd elolvasni, mert spanyol nyelvű kiadást kapott Chaveztől.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint 24 óra alatt a második helyre ugott az Amazon internetes áruház eladási toplistáján a könyv, amelyet Hugo Chávez venezuelai elnök adott ajándékba Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének - írja a BBC. Chávez az amerikai államok Trinidad és Tobagóban tartott csúcstalákozóján adta át Eduardo Galeano uruguayi író könyvét Obamának, mely a külföldi beavatkozások hatásairól szól Latin-Amerika utóbbi ötszáz évében.

Galenao szerint az iparosodott nemzetek kizsákmányolták Latin-Amerikát a természeti erőforrásaiért. A könyv a találkozó előtt az 54 295-ödik helyen szerepelt az Amazon eladási listáján.

"Ez a könyv a történelmünk emlékműve, nekünk pedig erre a történelemre kell építenünk" - mondta Chávez a csúcstalálkozón a riportereknek. A helyszíni közvetítés szerint Obama meglepődött, mikor Chávez felállt a helyéről, átnyújtotta a könyvet és megrázta a kezét. A spanyol nyelvű kiadás belső borítójára Chávezt azt írta: "Obamának szeretettel".

Obama később azt mondta: "Kedves gesztus, hogy egy könyvet ajándékozott nekem. Először azt hittem, saját munkáinak egyikét adja oda. " Amikor a Guardian arról érdeklődött, elolvassa-e a könyvet Obama, a Fehér Ház szóvivője, Robert Gibbs közölte, a spanyol nyelv akadály lehet.

Nem ez az első eset a BBC szerint, hogy Cháveznek köszönhetően válik bestsellerré egy könyv. Három évvel ezelőtt az ENSZ közgyűlésén elmondott beszédében méltatta Noam Chomsky "A túlélés hegemóniája" című művét, mely ezt követően az Amazon eladási listájának első helyére került.