Újabb adatokat hoztak nyilvánosságra a CIA kínzásairól

Vágólapra másolva!
A CIA kínvallatásairól készült feljegyzések kerültek nyilvánosságra az Egyesült Államokban. Az iratok szerint volt olyan fogvatartott az amerikai titkosszolgálat börtöneiben, akit egy hónap alatt 183-szor vallattak szimulált vízbefojtásokkal a Bush-kormány idején.
Vágólapra másolva!

183-szor vallatták szimulált vízbe fojtással 2003 márciusában amerikai fogvatartói Halid Sejk Mohammedet, aki részt vett az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek megtervezésében - derült ki néhány most nyilvánosságra hozott egykori feljegyzésből. A Fehér Ház által nyilvánossá tett iratokról, amelyeket a Bush-kormány egykor a terroristagyanús személyekkel szembeni durva kihallgatási technikák igazolására használt, a Huffington Post amerikai hírportál számolt be a hétvégén. A dokumentumok az igazságügyi tárca 2002-es, illetve 2005-ös jogi emlékeztetői, amelyek drámai részletességgel írnak le tucatnyi vallatási technikát.

A CIA kihallgatásai korábban már nagy vitát kavartak az Egyesült Államokban: márciusban a Nemzetközi Vöröskereszt egyik jelentése szivárgott ki, amely megerősítette, hogy az amerikai titkosszolgálat kínozta a vallatás során a terroristagyanús foglyokat. Emberi jogi szervezetek rendre tiltakoznak a vallatás ezen formái ellen, amelyek nemzetközi jogot sértenek.

Mohammed vallatásairól annak idején videofelvételek is készültek amelyeket azonban megsemmisítettek; a közzétett feljegyzéseket viszont részben a videók alapján írták. A Huffington Post által idézett független szakértő szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei 2003-ban naponta kétszer két óráig tartó vallatásoknak vetették alá a 9/11-es merényletek tervezésében közreműködő Halid Sejk Mohammedet. Egy kétórás vallatási periódusban hatszor, egyenként 10-40 másodperces időtartamban locsoltak vizet a fejére, amelyre egy vászondarabot borítottak. Ez a "waterboarding" néven ismert kínzási technika a fulladást szimulálja: amikor a rab lélegezni próbál, csak folyadék jön át az arcára borított kendőn, ami a fulladás érzetét okozza, és ezáltal pánikot kelt benne.

A liberális Huffington Post szerint az igazságügy-miniszternek külön vizsgálatot kellene indítania a kínzás vizsgálatára, mivel a CIA ügynökei - mint a feljegyezésekből kiderül - többször, hosszabb ideig és durvábban alkalmazták a fullasztásos technikát, mint arra engedélyt kaptak. Michael Hayden volt CIA-igazgató és Michael Mukasey egykori igazságügy-miniszter ugyanakkor a pénteki The Wall Street Journalben közös cikkben vette védelmébe az "ellenőrzött körülmények" között alkalmazott durva vallatási módszereket. Élesen bírálták a technikákat részletesen leíró feljegyzések nyilvánosságra hozatalát, mert szerintük a terroristák azok ismeretében már felkészülhetnek az esetleg rájuk váró vallatásokra.