Wombatürülék ment meg egy ausztrál várost

Vágólapra másolva!
Papírt készít a wombatok ürülékéből egy ausztrál cég. A tasmániai városban, ahol a különleges papírt gyártják, százakat bocsátottak el a gazdasági válság miatt, a kézzel készített papírt azonban elkapkodják a turisták. A kenguru- és wombat-trágyából főzött papír divatba jött.
Vágólapra másolva!

A wombatok ürüléke segít egy ausztrál iparvárost, hogy tompítsa a világgazdasági válság hatásait - írja a BBC. Az északnyugat-tasmániai Burnie-ben, amely jórészt a papírgyártásból élt, a közelmúltban nagymértékű elbocsátások voltak. A visszaesés ellenére azonban a helyi ipar egyik kis ágazata felvirágzott: a kézzel készített papír gyártásához alapanyagként a wombatok potyadékát használják.

A különleges papír a turisták körében népszerű, akik különleges ausztráliai emlék gyanánt vásárolják a szőrös, vadon élő erszényes állatok ürülékéből készített papírt. A BBC beszámolója szerint egy cég először kenguruürülékből gyártott papírt a kikötővárosban, ezt a terméket azonban a wombat-trágyából készült termékek kiszorították. A közelmúltban bemutatott különleges papírról Ausztrália-szerte cikkeztek, és pillanatok alatt divatba jött.

Forrás: [origo]

"Amikor felforrósítjuk az alapanyagot, borzalmas szagot áraszt, de a procedúra végére a szagok elszállnak, és csak egy kellemes, természetes illat marad" - mondta a BBC-nek Darren Simpson, a gyártó cég, a Creative Paper reklámmendzsere. Mivel a wombatok növényevők, az ürülékük is tele van növényi rosttal, így könnyű belőle papírt készíteni.

Simpson szerint éppen a turisták terelték a gyártó cég figyelmét a wombatok felé. "Amikor mintákat mutattunk nekik a kenguruürülékből készült papírból, mindig azt kérdezgették, hogy meg tudjuk-e ugyanezt csinálni a birkák vagy a koalák ürülékéből? A legtöbbször azonban a wombatokra kérdeztek rá" - mondta.

A cég ezért megvalósította az ötletet, és Simpson szerint kiderült, hogy kitűnő alapanyagot találtak, a wombat-trágyából remek minőségű papírt lehet készíteni. Az összes papírt egyetlen wombat potyadékából gyártják. Nugget, a wombat egy nemzeti parkban él, Cradle Mountain mellett. Minden nap körülbelül fél vödör trágyát hagy maga után, amit a gondozója gyűjt össze - olvasható az ABC News honlapján.

A Creative Paper igyekszik munkát adni az elmúlt időszakban állásukat vesztetteknek - akiket jelentős részben a helyi papírgyárból bocsátottak el. A cég egy konferencián mutatta be új termékét, de más alapanyagokat is használ: levendulából, gyapjúból, elhasznált farmernadrágokból, növényi rostokból, vagy éppen almából is készítenek papírt.