Elítélték a kémkedéssel vádolt iráni-amerikai újságírót

Vágólapra másolva!
Kémkedés vádjával nyolcévi börtönbüntetésre ítélték Teheránban Roxana Saberi iráni-amerikai újságírónőt - közölte szombaton telefonon a francia hírügynökséggel az elítélt családjának egy névtelenül nyilatkozó, közeli ismerőse. Hétfőn kezdődött az Egyesült Államok javára végzett kémtevékenységgel vádolt 31 éves újságírónő pere az iráni főváros forradalmi bíróságán.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a kettős állampolgárságú Saberinek sikerült iráni kormány-tisztségviselők köreibe bejutnia, és az ott szerzett információkat továbbította az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Az újságírónő a brit BBC-nek, az amerikai NPR rádiónak és más külföldi tömegtájékoztató eszközöknek küldött tudósításokat Iránból. Januárban vették őrizetbe.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levelet adott át március végén Hágában egy Afganisztánról rendezett konferencián Irán képviselőjének, követelve benne az újságírónő szabadon bocsátását. Saberi tovább terheli az amerikai-iráni viszonyt, amely továbbra is meglehetősen feszült, noha Barack Obama amerikai elnök március végén javasolta Teheránnak, hogy nyissanak új fejezetet a két állam kapcsolataiban.

Az újságírónő apja szerint Saberi hamis vallomásokat tett, miután azt ígérték neki, hogy cserébe szabadon engedik. "Roxana azt mondta nekünk, hogy semmi sem igaz abból, amit bevallott. Megfélemlítették és azt mondták neki, hogy ha együttműködik, szabadon engedik" - mondta az apa, Reza Saberi a francia hírügynökségnek. Arra azonban nem tért ki, hogy mikor beszélt a lányával.

Elmondása szerint lánya "cáfolta azt, amit a kihallgatások során és a bíróság előtt mondott", azt mondta, hogy "a vallomásai hamisak, és hogy becsapták őt". Reza Saberi hozzátette, nem számított arra, hogy a lányát ilyen súlyos büntetésre ítélik. "Azt reméltük, hogy hat hónapot kap, azután kegyelemben részesítik" - mondta. Az apának nem engedték, hogy találkozzon a lányával szombaton, amikor az ügyvéddel együtt bementek hozzá a börtönbe és az ügyvéddel közölték az ítéletet.