Eltemették Bolíviában Rózsa-Flores Eduardót

Vágólapra másolva!
Szülővárosában, Santa Cruzban temették el pénteken Rózsa-Flores Eduardo magyar írót, publicistát, akit két társával együtt lelőttek a bolíviai hatóságok csütörtökön. Az őrizetbe vett magyar állampolgárral kapcsolatban az ügyészség azt kérte, hogy biztonságosabb börtönbe szállítsák át. A bolíviai elnök ellen tervezett állítólagos merénylet megszervezésével egy horvát üzletembert vádolt meg egy szenátor.
Vágólapra másolva!

Pénteken eltemették Rózsa-Flores Eduardo bolíviai születésű magyar írót, publicistát, akit két másik emberrel együtt lelőttek a bolíviai hatóságok Santa Cruzban - írta szombaton az El Deber című bolíviai lap online kiadása. A Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra azután támadtak rá kommandósok, hogy Evo Morales bolíviai elnök utasítást adott egy ellene tervezett merénylet meghiúsítására.

Az El Deber szerint Rózsa-Flores holttestét a családtagjai kikérték, és eltemették szülővárosa, Santa Cruz fő temetőjében. A másik két áldozat, az erdélyi Szovátáról való Magyarorsi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer holttestével a halottasház egyelőre arra vár, hogy az ügyükben illetékes diplomaták a helyszínre érkezzenek, mert meg akarják vizsgálni a holttesteket. Hűtés nincs a halottasházban, ezért sokáig nem várnak - közölte a halottasház egy illetékese.

A bolíviai hatóság két embert letartóztatott az állítólagos merényletkísérletettel kapcsolatban: a horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt. A bolíviai lap szerint az ügyészség kérte: Tadicot és Tóásót szállítsák el Chonchocoro börtönébe, mert a San Pedro-i, ahol jelenleg tartózkodnak, nem elég biztonságos, "és a tapasztalt katonák megszökhetnek".

A nyomozást végző ügyészi stáb szűkszavúan annyit mondott a lapnak, hogy sikerült felgöngyölíteniük a csoport tevékenységét, amelynek célja terror kiprovokálása volt "egy nagyobb horderejű céllal", amelyet azonban nem fedtek fel. Az El Deber azt írja: a jelek szerint sikerült információkat nyerni a szállodában talált számítógépből. Ezen kívül térképeket, különféle dokumentumokat, informatikai eszközöket találtak a kommandósok, de részleteket a hatóságok addig nem közölnek, amíg "az értelmi szerzőket teljesen nem azonosították".

Péntek délután Tadicot és Tóásót védőjük jelenlétében kihallgatták - közölték a lappal a hatóságok, de azt nem erősítették meg, hogy a letartóztatottak bevallották volna: ők hajtották végre a szerdai merényletet Julio Terrazas bíbors háza ellen. A támadást a helyi hatóságok ennek a csoportnak tulajdonítják.

Horvát üzletembert vádol egy szenátor az összeesküvéssel

Az Evo Morales elnök meggyilkolását tervezező állítólagos terrorista összeesküvés megszervezésével egy horvát származású bolíviai üzletembert vádolt meg a Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora, Ricardo Diaz. A szenátor szerint a Santa Cruzban élő Branko Marinkovic volt a szervezkedés értelmi szerzője - jelentette szombaton a horvát HINA hírügynökség a Los Tiempos című bolíviai lapra hivatkozva.

Morales elnök már tavaly azzal vádolt több Santa Cruz-i politikust és üzletembert, hogy erőszakos tüntetéseket szerveztek ellene, destabilizálni akarták kormányát. Név szerint is említette Marinkovicot.

Víctor Hugo Escóbar, a bolíviai rendőrség országos parancsnoka viszont azt mondta a bolíviai állami televízióban, hogy Rózsa-Flores Eduardo volt "a Morales meggyilkolását tervező banda" vezetője. Rózsa-Flores egy Bolíviában élő unokatestvére tagadta, hogy rokona terrorista lett volna, azt mondta, hogy Flores filmkészítés céljából látogatott Santa Cruzba - jelentette a bolíviai média.