Nem SARS végzett az orosz vonaton meghalt nővel

Vágólapra másolva!
A boncolás és a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy nem a SARS vírus okozta annak a kínai nőnek a halálát, aki miatt 200 ember került karanténba Oroszországban. A nő egy vonaton hunyt el, ezért három vagon utasait vonták karantén alá. Végül kiderült, hogy a halálozást kezeletlen tüdőgyulladás okozta.
Vágólapra másolva!

Bakteriális eredetű kétoldali tüdőgyulladás végzett azzal a kínai nővel, aki szerdán hunyt el a Blagovescsenszkből Moszkvába tartó vonaton, és aki miatt több mint 200 ember karanténba került - jelentette be pénteken Gennagyij Onyiscsenko, vezető orosz tisztiorvos. Megvizsgálták mindenféle egzotikus megbetegedés - az Ebolától a madárinfluenzáig -, de három laboratórium is azonos eredményre jutott.

Bár a boncolás már korábban megállapította, hogy nem atípusos tűdőgyulladás (SARS) végzett a 23 éves kínai nővel, a karantént fenntartartották, várva a laboratóriumok eredményeit. A boncolás megállapítása szerint a nő kezeletlen, kétoldali tüdőgyulladás okozta tüdő- és agyvizenyőben halt meg, szervezetében nem találtak atípusos tüdőgyulladás (SARS) megbetegedést okozó vírusokat, és az influenza veszélyesebb válfajait előidéző kórokozókat sem.

A nő már nagyon rosszul volt, amikor Csitában vonatra szállt, de szerdán reggel komolyra fordult az állapota, és néhány óra múlva meghalt. Zujevka állomáson leemelték a vonatról a holttestet, és lezárták a 2. vagont, amelyben utazott. A helyi orvosok, akik elkísérték a vonatot, már a következő megálló előtt a két szomszédos vagonban hét személynél mértek hőemelkedést, ezért lekapcsolták a szerelvényről az 1. és a 3. vagont, és több mint 200 embert karanténba zártak.

A karantén erősítette azokat a híreszteléseket, melyek szerint az áldozat a halálos SARS betegségben hunyt el. Annak ellenére is, hogy a Kirovi terület tisztiorvosa már csütörtök délelőtt közölte, minden valószínűség szerint számos betegség komplikációjaként fellépő, kétoldali tüdőgyulladás okozta a halálesetet. A fiatal nő már öt napja volt beteg, és nem kezelték.