Több hetes hadművelet kezdődött Észak-Irakban

Vágólapra másolva!
Nagyszabású hadműveletet indított Észak-Irakban, Kirkuk térségében az iraki hadsereg és az amerikai légierő. A támadások április végéig tartanak majd, a katonák máris végeztek két lázadóvezérrel, és felszámoltak egy titkos fegyverraktárat. Nem sokkal korábban Kirkukban pokolgép robbant, amelyben 10 rendőr halt meg.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású hadműveletet kezdett az iraki hadsereg az amerikai légierő támogatásával szerda este az észak-iraki Kirkuk térségében. A hadművelet néhány órával a tíz rendőr életét kioltó kirkuki robbantásos merénylet után kezdődött, és a tervek szerint április végéig tart majd.

Abdelamir az-Zaidi tábornok, az iraki hadsereg elitalakulatának számító 12. dandár parancsnoka azt közölte, máris végeztek az al-Kaida terrorista hálózattal kapcsolatban álló Anszár asz-Szunna szunnita lázadószervezet két magas rangú vezetőjével, két másik tagját pedig megsebesítették és elfogták. Rajtuk kívül tíz másik felkelőt is őrizetbe vettek, és felszámoltak egy titkos fegyverraktárt, amelyben hat bombát találtak, köztük egy 400 kilósat.

Kirkukban nem sokkal korábban pokolgépet robbantottak, amelyben legkevesebb tíz rendőr vesztette életét, és megsebesült huszonhárom ember. A támadás célpontja egy konvoj volt, amelyben az észak-iraki olajipari infrastruktúra védelmére kirendelt rendőrök utaztak. Az első hírek szerint öngyilkos merénylet történt, de a legutóbbi jelentések már arról szóltak, hogy a támadók egy robbanószerrel megpakolt járművet robbantottak fel a konvoj közelében.

Az olajban gazdag régió központjának számító, vegyes lakosságú Kirkuk ellenőrzéséért a kurd, az arab és a török nyelvű közösség rivalizál egymással. Az al-Kaida terrorszervezet és más lázadó csoportok a területi vitákat kihasználva folytatják támadásaikat az ország északi részében, annak ellenére, hogy más régiókban az erőszakos cselekmények száma visszaesett. A legtöbb támadást Moszul városában hajtják végre, ahol legutóbb pénteken vesztette életét öt amerikai katona és két iraki rendőr egy robbantásos merényletben.