Egy hónapig tart a világrekord választás Indiában

Vágólapra másolva!
Mintegy 714 millió választásra jogosultat várnak az urnák elé Indiában, a világ legnagyobb választásán. Az indiai alsóház képviselőinek megválasztása egy hónapig tart, és az előrejelzések szerint egyik nagy politikai párt sem szerez majd egyértelmű többséget. A választások biztonságára több mint kétmillió fegyveres vigyáz, de máris több halálos áldozata van a lázadók támadásainak.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb demokratikus parlamenti választása kezdődött meg csütörtökön Indiában, ahol mintegy 714 millió szavazásra jogosult embert várnak az urnák elé. A kontinensnyi országban a szavazást öt szakaszra bontják, az alsóház 543 képviselőjének megválasztása összességében egy hónapig tart, eredményeket leghamarabb május 16-án közölnek.

A voksolást komoly biztonsági intézkedések kísérik, több mint kétmillió rendőr és katona igyekszik fenntartani a rendet. Ennek ellenére már csütörtökön több olyan incidens történt, amely halálos áldozatokat is követelt. Maoista lázadók legalább hét embert megöltek az észak-keleti Dzsharkhand tartományban. Bihar államban két rendőrt lőttek le egy ellenőrző pontnál.

A választás két legnagyobb esélyese a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus (INC), illetve a hindu nacionalista Bharatija Dzsanata (Indiai Néppárt - BJP), de a felmérések szerint egyik párt sem lesz képes egyedül megszerezni a képviselői helyek többségét. Az AP és a Reuters hírügynökség egyaránt azt jósolja, hogy a kényszerű koalíció ingatag kormányt eredményezhet, ami különösen veszélyes lehet a gazdasági válság idején.

Az országot az 1947-es függetlenné válása óta - mindössze három megszakítással - az INC kormányozza. A pártot jelenleg az 1991-ben meggyilkolt Radzsiv Gandhi volt kormányfő özvegye, az olasz születésű Sonia Gandhi vezeti. Ez a párt adja a jelenlegi miniszterelnököt is Manmohan Singh személyében. A kampány központi figurája mégis Gandhi 38 éves fia, Rahul, akit a 76 éves, már két bypass-műtéten átesett Singh utódjának tartanak.

Forrás: AFP

A választásokról készült galériáért kattintson a képre!

Az INC az elmúlt években nagyon népszerű volt, hiszen a gazdaság mindig legalább 8 százalékkal növekedett. A gazdasági válság azonban megtépázta a párt tekintélyét, amit csak tovább rontott a mintegy 170 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadás. Kritikusai szerint a kormányt teljesen váratlanul érte a vérengzés, amelyet valószínűleg szélsőséges muszlim csoportok szerveztek meg, és amelynek szálai Pakisztánba vezetnek.

A hírügynökségek szerint ugyanakkor a BJP sincs könnyű helyzetben, mert az ellenzéki párt vezetése megosztott és elöregedett. A párt éles terrorizmusellenessége pedig komoly feszültségeket keltett a hindu többség és a jelentős muszlim kisebbség közt. A politikai helyzetet tovább bonyolítja az indiai társadalom sokszínűsége: különféle területi, nyelvi, vallási vagy kasztalapon szerveződő csoportosulások jelentős létszámú szavazót vonhatnak el a két nagy párttól.

A választási körzetek két évtized után némileg átrajzolták, ami nagyobb súlyt biztosít a városi lakosságnak. Nyugati megfigyelők szerint azonban a választások vidéken továbbra is lóvásárra hasonlítanak, itt még mindig teljesen bevett dolog a szavazatok felvásárlása. A városokban ugyan már használnak elektronikus szavazógépeket, de a szavazók nyilvántartása továbbra sem megoldott, ezért sok helyen még mindig nehezen lemosható tintával jelölik meg azok ujját, akik már leadták a szavazatukat.