Utcagyerekekre is vadásznak a Fülöp-szigeteki halálosztagok

Vágólapra másolva!
A kormány hallgatólagos együttműködésével vadásznak halálosztagok feltételezett bűnözőkre a Fülöp-szigeteken - állítja a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet. Többnyire piti tolvajokat, drogfogyasztókat és utcagyerekeket lőnek le, már több száz áldozatuk van. Egy helyi nagyváros polgármestere gyakorlatilag bevallotta, hogy egyetért a módszerrel.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigeteki kormánynak azonnal ki kell vizsgálnia a tudtukkal működő halálosztagok gyilkosságait - szólította fel áprilisi jelentésében a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet az ország vezetését. A távol-keleti állam második legnagyobb szigetén, a déli Mindanaón már több száz embert lőttek agyon a HRW szerint a csapatok.

A HRW-nek az áldozatok hozzátartozóival készített interjúkra épülő jelentése szerint a rendőrség és a helyi kormányzat is sáros a célzott kivégzésekben. Célpontok feltételezett drogdílerek, piti bűnözők és utcagyerekek is lehetnek. A hatóságok a gyilkosságok után semmit nem tesznek, a feltételezett gyilkosok nem állnak bíróság elé, és sokszor az sem egyértelmű, hogy valóban bűnözőket lőttek-e agyon.

"A célzott gyilkosságok százait Davao városában [Mindanao legnagyobb városa majdnem másfél millió lakossal] nem teljesen véletlenszerűen követik el, a halálosztagok tervezett akcióiban érintettek a rendőri és a helyi tisztviselők is" - mondta Kenneth Roth, a HRW igazgatója egy április eleji sajtótájékoztatón. A davaói halálosztag 1998-ban még csak két célzott likvidálást hajtott végre. Ez a szám 2003-ban már 98, 2008-ban 124, idén januárban pedig 33 volt a HRW szerint.

Ők így likvidálnak

A szemtanúk beszámolói szerint ketten-hárman motoron érkeznek a helyszínre, baseballsapkát viselnek, majd az áldozatot megpillantva azonnal, figyelmeztetés nélkül tüzelnek. A gyilkosságokat gyakran fényes nappal, a szemtanúkra fittyet hányva hajtják végre. Gyakran maguk a hatóságok figyelmeztetik a leendő áldozatokat, hogy rajta vannak a "listán" - és ez a lista valóban létezik, nem csak fenyegetés - állítja a jelentés. Az is számtalanszor előfordult, hogy a börtönből frissen szabadult elítéltekre rögtön lecsapott egy halálosztag.

Az osztagok egyrészt volt kommunista felkelőkből, másrészt korábbi célpontokból állnak. Szolgálatban lévő vagy már leszerelt rendőrök képzik ki őket, látják el munícióval, motorokkal és információval.

A HRW szerint a rendőrök általában óriási késéssel érkeznek a gyilkosságok tetthelyére, a helyszínelés pedig hanyagul zajlik, még a töltényhüvelyeket sem gyűjtik gyakran össze, a szemtanúk vallomásait semmibe veszik - már ha akad szemtanú, aki vallani mer.

"Ha bármilyen illegális dolgot művelsz az én városomban, (...) amíg én vagyok a polgármester, a kivégzések legitim célpontja lehetsz" - mondta februárban riportereknek Rodrigo Duarte, Davao polgármestere. A likvidálások kezdete óta azonban az előző évtizedhez képest a duplájára nőtt a bűnelkövetések száma a városban.

A HRW szerint aggasztó, hogy a jelenség terjed az országban, Cebu nagyvárosban is megjelent, pedig az már az ország középső részén található. Gloria Macapagal Arroyo elnök tagadja a halálosztagok létét. A HRW igazgatója szerint "az Arroyo-kormánynak tiszta üzenetet kell küldenie a helyi hatóságok felé, hogy a piti bűnözők, drogosok és utcagyerekek gyilkolászása nem elfogadható".